Hét év után is vizsgálják a következményeit az Amszterdamban lezuhant izraeli gép balesetének

Hét évvel azután, hogy az izraeli El-Al tehergépe lezuhant Amszterdam külvárosában, a holland parlament illetékes bizottsága hivatalos közleményt hozott nyilvánosságra a baleset vizsgálatáról. A dokumentumban szerepel: a mentésben részt vett embereknél és az ott lakóknál a visszatérő hányingertől az idegrendszeri problémákig különféle krónikus egészségügyi problémák jelentkeztek.

Hét évvel azután, hogy az izraeli El-Al tehergépe lezuhant Amszterdam külvárosában, a holland parlament illetékes bizottsága hivatalos közleményt hozott nyilvánosságra, amely az El-Al szerepéről és a holland válaszról szól.
Legkevesebb 43 ember meghalt, amikor a Boeing 747-es gép 1992. október 4-én a Bijlmer szegénynegyedbe becsapódott. A halálos áldozatok pontos száma soha nem derült ki, mert ebben a kerületben döntő többségben illegális bevándorlók élnek.
A katasztrófa bekövetkezése utáni hét évben a mentésben részt vett embereknél és az ott lakóknál a visszatérő hányingertől az idegrendszeri problémákig különféle krónikus egészségügyi problémák jelentkeztek. A betegségeket összefüggésbe hozták a géppel és annak rakományával.
A múlt évben egy holland újság nyilvánosságra hozott egy fuvarlevelet, amelyen DMMP szerepelt, ami egy ideggáz egyik hatóanyaga. Az anyag a lezuhant gépen volt. Izrael megerősítette, hogy a rakományban 190 liter, azaz 42 gallon DMMP volt, de azt állította, hogy az anyag nem mérgező, és hogy arra kémiai fegyverek elleni védekezésre szolgáló szűrőkhöz volt szükség.
Szintén vita kerekedett arról, hogy mennyire volt egészségkárosító hatása annak az urániumnak, ami a gép szárnyaiban volt. A baleset után a 282 kg urániumból csak 152 kg-ot fedeztek fel a földön.
A most elkészült nyilatkozat a következmények kezeléséről szól, és arról, hogy ki kell deríteni,vajon a szállítási és az egészségügyi miniszter követett-e el hibát. Tisztázni kell azt is, hogy a gép rakománya voltaképpen mit tartalmazott.
Politikai szakértők arra figyelmeztették a holland kormányt, hogy nem lenne jó, ha a kormányon belül válság keletkezne a témában , amikor a holland erők részt vesznek a NATO Jugoszlávia elleni támadásaiban.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.