Halálos áldozatokat követelt az újabb robbantás Londonban

Két személy meghalt, 37 súlyosan megsebesült péntek este Londonban, ahol újabb pokolgépes merényletet követtek el.

Elsősegély az aldozatoknakA város központjában lévő színházi és mulató negyed, a Soho kellős közepén, egy homoszexuálisok által látogatott klubban robbant szögbomba. Nemcsak a zsúfolt mulatóhely vendégei, hanem az utcán haladó járókelők is megsebesültek, a környező házak ablakai kitörtek. Az épületből még a robbanás után egy órával is füst gomolygott.
Egy órával később egy ismeretlen férfi a BBC rádióval telefonon közölte, hogy a "Fehér farkasok" elnevezésű szélsőjobboldali csoport követte el a merényletet. Ugyanezen csoportosulás a két korábbi merénylet elkövetését is magára vállalta.
A robbantás olyan nagy erejű volt, hogy nemcsak a zsúfolt mulatóhely vendégei, hanem az utcán elhaladó járókelők is megsebesültek. Péntek este a legforgalmasabb időpont a szórakoztató negyedben, amelynek néhány négyzetkilométernyi területén több mozi, színház, étterem, éjszakai lokál zsúfolódik össze, mint bármely más világvárosban.
Az utca, ahol a robbantást elkövették, köztudottan a londoni homoszexuális közösség törzshelye, de rengeteg külföldi turista is megfordul az ottani olasz kávézókban, spanyol, kínai kisvendéglőkben, francia éttermekben, a közeli színházakban.
A helyszínre kivonult rendőrök, tűzoltók nemcsak a Sohót átszelő főútvonalat, hanem a környékbeli összes utcát lezárták, mert bejelentést kaptak arról, hogy két másik fel nem robbant szerkezet is van a környéken.
A péntek esti csúcsforgalomban a közeli Trafalgar térre helikopterrel szállították az orvosokat, a közeli kórházakból kismotoron érkezett számtalan ápoló az orvosok megsegítésére, akik egy közeli téren ideiglenes kórházat állítottak fel, a helyszínen folytatva életmentő beavatkozásokat. Sir Paul Condon, Nagy-London rendőrségének főkapitánya péntek éjszakai rendkívüli sajtóértekezletén közölte: egyértelmű kapcsolat van a sohói merénylet és az elmúlt két hétvégén elkövetett londoni robbantások között.
A főkapitány nyugalomra és éberségre szólította fel a lakosságot, és határozott ígéretet tett arra, hogy a rendőrség minden erejét az elkövetők kézre kerítésére fordítja, egyben a lakosság segítségét is kérte a nyomozáshoz. - A gyűlöletkampány ugyan a kisebbségi, sebezhető csoportok ellen irányul, hatása azonban az egész társadalmat érinti. A gyűlölködők mindenkit célba vettek, aki a legcsekélyebb mértékben is különbözik tőlük - hangoztatta Sir Paul Condon. Elmondta, hogy éppen a hét közepén hívta fel a szigetországi homoszexuálisok közösségének figyelmét arra, hogy a neonáci merényletkampány célpontja lehet.
A rendőrség feltételezése szerint péntek este ugyanolyan erejű, házilagosan elkészített, több kilónyi szöggel megtöltött bomba robbant, mint két hete a dél-londoni Brixtonban. Azért volt minden eddiginél pusztítóbb, mert zárt helyiségben lépett működésbe a robbanószerkezet. Jack Straw belügyminiszter első nyilatkozatában gyalázatos akciónak minősítette a robbantást, és hét végi vidéki körútját megszakítva azonnal visszatért Londonba.

(MTI)

Ajánló:

A BBC cikke a helyszínről.

Korábban:

1999. április 26., hétfő