Akcióban a brit rendőrség

Öt személyt vett őrizetbe a brit rendőrség a szélsőjobboldai csoportok által az elmúlt két hétben elkövetett három pokolgépes merénylet kapcsán.

A brit fővárostól alig ötven kilométerre fekvő Gove településen szombat hajnalban összehangolt rendőri akcióban letartóztattak két férfit, akiknél

Brit rendőr helyszinel

Fotó: Reuters
robbanóanyagokra, gyújtószerkezetekre bukkantak. Másik két személyt Londonban és közvetlen közelében vettek őrizetbe még pénteken a Sohóban végrehajtott újabb robbantás előtt illetve utána. A negyedik férfit még csütörtökön kísérték be egy londoni rendőrörsre, de kihallgatása után óvadék ellenében szabadlábra helyezték, közölvén, hogy nem ő a szögbombás merényletek első számú gyanúsítottja. A Sohóban pénteken este elkövetett robbantás 73 sebesültje közül huszat ápolnak kórházban, hatnak életveszélyes az állapota. Több sebesültnél kellett végtagamputációt végrehajtani, a válságos állapotban lévők nagyon súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A Fehér farkasok nevű csoport, amely még péntek este a BBC egyik rádióállomásához küldött telefonüzenetében közölte, hogy tagjai helyezték el a bombát a homoszexuális közösség törzshelyén, a Soho mulatónegyed központjában, szinte ismeretlen a rendőrök előtt. Feltételezik, hogy a rendőrség által jól ismert Combat 18 szélsőjobboldali csoport szakadár elemeiből alakult, 5-10 személy lehet a tagja. A csoport mindhárom londoni szögbombás merénylet elkövetését vállalta, és az elmúlt hetekben számos fenygető levelet küldött színesbőrű politkusokhoz, kisebbségi csoportok társadalmi szervezeteihez, újságjaihoz.
Jack Straw belügyminiszter szombaton hangoztatta, a kormány minden eszközzel meg fogja akadályozni, hogy Nagy-Britannia több évszázados, multikulturális társadalmát bárki is tönkretegye. Közölte ugyanakkor, hogy nem áll szándékában betiltani a neonáci csoportokat, mondván, a tiltással nem akadályozható meg, hogy újra lecsapjanak. A rendőrség szinte hermetikusan lezárta a sohói robbantás körzetét, még szombat délben is tartott a helyszínelés a bárban, folyik a térség átkutatása, az utcai megfigyelő kamerák szalagjainak begyűjtése.

(MTI)