Csernomirgyin szerint nehezen halad a koszovói válság békés rendezése

Viktor Csernomirgyin, a volt orosz kormányfő ezt újságírókkal közölte, miután moszkvai idő szerint hajnali fél kettőkor bonni, római és belgrádi tárgyalásairól visszaérkezett az orosz fővárosba.

Csernomirgyin különösen belgrádi látogatásának fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy "óriási a vágy a harci cselekmények leállítására, és eljutottunk a politikai megoldás reális lehetőségéhez. Folytatni kell a munkát, és Oroszország ezt fogja tenni".
Közölte, hogy a legközelebbi jövőben találkozni szeretne mindazon országok vezetőivel, amelyek részesei a konfliktusnak. "Még nem veszett el minden" - fogalmazott.
Egyúttal megismételte Moszkva elítélő álláspontját a Jugoszláviával szemben életbe léptetett olajembargóra vonatkozóan. A nemzetközi jog szerint ilyen embargót - mondta a különmegbízott - csak a Biztonsági Tanács rendelhet el.
Megerősítette, hogy Oroszország nem is veszi figyelembe ezt az intézkedést. Csernomirgyin szerint mostani belgrádi látogatása minőségileg különbözik az előzőtől. "Belgrád konkrét és építő jellegű szándékairól tett tanúbizonyságot, amelyek alapjául szolgálhatnak az előrehaladásnak" - mondta. Közölte, hogy szombaton személyesen vagy telefonon jelentést tesz Borisz Jelcinnek tárgyalásairól, és folytatja megbeszéléseit több NATO-ország vezetőivel, többek között telefonon beszél Albert Gore amerikai alelnökkel

(MTI)