Milosevics elengedi a három amerikai foglyot

Slobodan Milosevics jugoszláv elnök úgy döntött, hogy szabadon engedi az egy hónapja szerb fogságban lévő három amerikai katonát, és átadja őket Jesse Jackson amerikai tiszteletesnek.Eközben Clinton elnök aláírta az embargóról szóló rendeletet.

Ezt a Tanjug jugoszláv hírügynökség jelentette. Milosevics Jesse Jackson békeerőfeszítéseinek támogatásaként hozta ezt a döntést. A három katonát nem ellenségnek, hanem a háború és a militarizmus áldozatainak tekintjük-mondta Milosevics. Jesse Jackson is megerősítette a hírt és közölte, hogy delegációja a kiszabadult foglyokkal vasárnap utazik el Belgrádból Horvátországon és Németországon keresztül az Egyesült Államokba. Az amerikai katonákat március 31-ikén Macedónia területén ejtették foglyul.

Clinton merikai elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében kiterjesztik - lényegében átfogóvá teszik - a Szerbia elleni amerikai szankciókat. Ezen belül megtiltják az olajszármazékok legtöbbjének exportját is (összhangban a NATO múlt hét végén tartott csúcstalálkozójának döntésével), valamint befagyasztják az Egyesült Államokban levő szerb javakat.

Az elnök szombati bejelentése szerint mindez azt a célt szolgálja, hogy visszavessék Belgrád képességeit az elnyomó hadjáratra és a nemzetközi közösség semmibevételére. Montenegróra, Jugoszlávia kisebb tagköztársaságára nem terjednek ki a tiltó előírások. (Montenegro az államjogi kötelék ellenére szemben áll Slobodan Milosevics jugoszláv elnök rendszerével.) Clinton szerint a szankciós intézkedéseket úgy fogják érvényesíteni, hogy a szükséget szenvedő koszovói menekültek hozzájuthassanak a segélyszállítmányokhoz.

(MTI)

Korábban:

A foglyok történetével