Halálos áldozatokat követelt a Dél-libanoni Hadsereg dzsezzíni kivonulása

Az Izraellel szövetséges Dél-libanoni Hadsereg (SLA) kedd hajnalban megkezdte kivonulását az izraeli biztonsági övezettől északra fekvő Dzsezzín térségéből, amelyet 14 éven át ellenőrzött. Az SLA kivonulását két pokolgép robbanása zavarta meg.

Az SLA fegyveresei először egy előretolt őrhelyet ürítettek ki Rum falunál. Erről az őrhelyről tartották eddig ellenőrzés alatt a dzsezzíni beékelődés és a tengerparti Szidón, Dél-Libanon közigazgatási központja közötti átkelőt.
Antoine Lahad tábornok, a kivonulást irányító SLA-főparancsnok hétfőn jelezte előre Dzsezzín kiürítését, amely szerinte 10-15 napig tarthat. A tábornok óva intette a Hezbollahot attól, hogy a harcok miatt csaknem szellemvárossá vált Dzsezzínből pokolgépes merényleteket hajtson végre. Izrael bombázni fogja a térséget, később pedig elnépteleníti - vélekedett Lahad.
Ehud Barak megválasztott izraeli miniszterelnök egyik közeli munkatársa úgy nyilatkozott, hogy az SLA távozása a szélesebb értelemben vett dél-libanoni kivonulás első lépése lehet, bár kijelentette: a Dzsezzín térségében súlyos veszteségek sorozatát elszenvedett SLA egyedül döntött a körzet kiürítése mellett.
Izrael és szövetségese Dél-Libanon egyes részeit már 1978 óta ellenőrzése alatt tartja. A jelenlegi biztonsági övezetet 1985-ben létesítette az izraeli vezetés, miután az 1982-es inváziós erő nagy részét kivonta Libanon déli részéből. A zóna létrehozását a határon átnyúló gerillatámadásokkal, azok megakadályozásának szükségességével indokolták. Barak megválasztása után ígéretet tett arra, hogy egy éven belül kivonja az izraeli hadsereget a 15 kilométer széles biztonsági övezetből.

A polkolgépes merényletekben - amelyek elkövetését a Teherán és Damaszkusz által támogatott Hezbollah síita szervezet vállalta bejrúti közleményében - két katona meghalt.
A merényletre válaszaként az Izraeli harci repülőgépek támadást intéztek Hezbollah-állások ellen Dél-Libanonban. Biztonsági források úgy tudják, hogy az izraeli gépek két rakétát lőttek ki a sííta gerillák állásaira. Egyelőre nem érkeztek jelentések arról, hogy az izrael légitámadásnak vannak-e halálos áldozatai, sérültjei.

(MTI)

Ajánló:

Az Isten Pártja nevű szervezet elektronikus oldala. (angolul)

Korábban:

Az izraeli légierő gépei két hullámban támadtak dél-libanoni területeket. (1999.05.28.)