India nem akar háborút viselni Pakisztánnal szemben

George Fernandes indiai védelmi miniszter kizárta, hogy a kasmíri összecsapások háborúvá szélesednének Pakisztán és India között.

A Star magán-televízióban elhangzott nyilatkozatában Fernandes miniszterelnökének, Atal Behari Vadzspajinak a kijelentését tompította, aki hétfőn már "háborúhoz hasonlatos helyzetről" beszélt. A védelmi miniszter elmondta, hogy Újdelhi a válság tárgyalásos megoldására törekszik.
Az indiai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Vadzspaji kész a párbeszédre Kasmír ügyében. Újdelhiben szívesen látják a pakisztáni diplomácia irányítóját - tették hozzá, de a megbeszélés időpontjára nem tettek javaslatot.
India és Pakisztán - tavaly végrehajtott kísérleti atomrobbantásaik után mindkettő nukleáris hatalom - 1947 óta három háborút vívott egymással, közülük kettőt Kasmír birtoklásáért. A vitatott hovatartozású himalájai terület kétharmadát India, egyharmadát Pakisztán ellenőrzi.
A béketárgyalások elfogadásáról szóló indiai bejelentés ellenére kedden folytatódtak, sőt fokozódtak a tüzérségi összecsapások a 720 kilométeres tűzszüneti - indiai szóhasználat szerint "ellenőrzési" - vonal mentén.
Az indiai hadsereg szóvivője a francia hírügynökségnek elmondta, hogy a pakisztáni támadások már nem csak Kasmír északi térségére korlátozódnak, ahol az indiai katonák a szélsőséges iszlám nézeteket valló, Pakisztán-barát fegyveres behatolók ellen harcolnak. A szóvivő szerint a pakisztániak nyilván úgy vélték, hogy az indiai erőket északra csoportosították át, ezért déli körzetekre is csapást mértek. Az indiai hadsereg értesülései szerint Pakisztán a tűzszüneti vonal szinte teljes hosszában tüzérségi ütegeket és nehézfegyvereket telepített, egyúttal újabb egységeket vezényelt a kasmíri határra.
A sugárhajtású harci repülőgépekkel fedezett indiai gyalogság a stratégiai fontosságú, "1A" autópálya környékét igyekszik biztonságosabbá tenni, amely az indiai csapat- és hadfelszerelés-utánpótlás egyik fontos vonala - értesült a Reuters indiai katonai forrásból. Az Indian Express című újság szerint Pakisztán egyre hevesebben lövi az autópályát, fennakadást okozva a katonák mozgásában, a lőszer- és fegyverszállításokban.

(MTI)

Ajánló:

Az egyik legrészletesebb oldal angol nyelven.

Korábban:

India miniszterelnöke elfogadta a pakisztáni béketárgyalási javaslatot, de addig a megállapodásig nem függesztik fel a harcokat. (1999.05.31.)