Indonézia egyes területein késéssel rendezhetik meg a parlamenti választásokat

Indonézia egyes körzeteiben biztonsági okokból esetleg egy hónappal elhalasztják a hétfőn esedékes parlamenti választásokat. Megawati Sukarnoputri, az államfői poszt egyik várományosa arra szólította fel a kelet-timori szavazókat, hogy augusztusban ne szavazzák meg a tartomány elszakadását.

Wiranto tábornok szerint néhány területen a független választási bizottsággal való konzultáció után döntenek a választások egy hónapnál nem hosszabb ideig történő elhalasztásáról, hogy szavatolni lehessen a választások tisztaságát.
Indonéziában negyven év után először választják meg demokratikus úton, több párt jelöltjei közül az 500 fős parlamentet, és a választási csata az ország néhány területétől eltekintve erőszakmentesen zajlik.
Az Aceh tartománybeli Lhokseumawe városban azonban kedden a biztonsági erők teljes mozgósítását rendelték el, miután az éjjel újabb fegyveres összetűzés robbant ki a szeparatisták egy csoportja és a katonák között.
Megawati Sukarnoputri, az Indonéz Demokrata Párt vezetője az elszakadás előtt álló Kelet-Timor tartományban kedden felszólította a szavazókat, hogy mondjanak nemet a tartomány Indonéziától való elszakadására.
Az 1975-ban elfoglalt volt portugál gyarmat lehetőséget kapott arra az indonéz vezetéstől, hogy augusztusban népszavazáson döntsön: az autonómiát vagy az elszakadást választja-e. Sukarnoputri személyében a helyszínen első ízben fejtette ki álláspontját ellenzéki politikus - egyben az államfői poszt egyik várományosa - Kelet-Timorról. Sukarnoputri korábban is "Indonézia elszakíthatatlan részének" tekintette Kelet-Timort, de közölte azt is, hogy tiszteletben tartja majd a tartomány döntését.

(MTI)

Ajánló:

Minden Kelet-Timorral kapcsolatos információ tárháza. (angolul)

Korábban:

Sokan attól tartanak, hogy választási "csatává" fajulnak az 1995 óta először megrendezendő demokratikus választások. (1999.05.19.)