Öcalan vállalja a felelősséget a PKK tetteiért

Abdullah Öcalan kurd vezető az Imrali börtönszigeten folyó bírósági tárgyalásán kedden magára vállalta a felelősséget a PKK cselekedeteiért. E kijelentés alapján hazaárulás vádjával halálra ítélhetik a Kurd Munkáspárt (PKK) vezetőjét.

"Engem terhel, helyesebben terhelt a felelősség a szervezet cselekedeteiért, amíg el nem fogtak. A szervezet akcióiért és tevékenységéért elsősorban én vagyok a felelős" - idézte az Anadolu Ajansi a kurd vezetőt. Öcalan cáfolta, hogy köze lett volna a kurd viszály történetének egyik legvéresebb merényletéhez, 33 fegyvertelen katona 1993-ban történt lemészárlásához a délkelet-törökországi Bingol tartományban. A mészárlás után a PKK tűzszünetet hirdetett, a török hatóságok azonban fokozták a harcot a kurd lázadók ellen. Öcalan szerint nem ő adott utasítást a katonák meggyilkolására. Mind mondta, egy másik, a PKK-tól függetlenül tevékenykedő kurd szervezet követte el a mészárlást. Öcalan ugyancsak elutasította, hogy az ő utasítására hajtottak végre pokolgépes merényleteket több törökországi turistaközpontban a kilencvenes évek elején.
A kurd vezető cáfolta továbbá, hogy a PKK-nak köze lett volna Olof Palme volt svéd miniszterelnök meggyilkolásához. Öcalan elmondta: úgy tudja, hogy a PKK-tól különvált, főként Európában tevékenykedő "PKK Rejin" nevű kurd szervezet áll a gyilkosság mögött. Szerinte a szóban forgó kurd szervezet vezetői rá akarták kenni a merényletet. A "PKK Rejint" Öcalan volt felesége, Kesire Yildirim és férje, Hüseyin Yildirim alapította. Kesire a nyolcvanas évek elején Svédországban élt, de nem tudta beszerezni akkori férjének, Öcalannak a svéd vízumot.

(MTI)