Párizs katasztrófa sújtotta területté nyilvánítását javasolja a polgármester

A francia fővároson vasárnap átvonult nagy viharnak immár három halálos áldozata van, miután keddre virradóan egy asszony belehalt a Bois de Boulogne-ban rázuhant fa okozta sérüléseibe.

Ugyancsak e parkerdőben egy kerákpáros halt meg hasonló baleset miatt, míg Észak-Párizsban egy felborult daru zuhant rá egy gépkocsira, melyben egy kislány meghalt. Tucatnyi súlyos sérültet még mindig kórházakban ápolnak. A párizsi elektromos művek szakemberei csak kedd reggelre tudták helyreállítani az utolsó néhány ezer lakás és több száz üzlet áramellátását, miután vasárnap 120 ezer háztartás és sokezernyi üzlet, bolt maradt hoszabb-rövidebb időre sötétségben. Az épületekben, köztéri berendezésekben, keletkezett károk igen jelentősek, ezért Jean Tiberi főpolgármester - több kerület sürgetésére - javasolta a közgyűlésnek, vizsgálják meg Párizs kataszrófa sújtotta körzetté nyilvánításának lehetőségét. Ez esetben ugyanis a sürgősségi alapokból gyorsabban lehetne pénzt folyósítani a kárt szenvedetteknek a mielőbbi helyreállításhoz.
A vasárnap 11 óra tájt váratlanul Párizsra tört "minitornádó" éjszakai sötétségbe borította a francia fővárost, s csak a villámok fénye látszott. Fél óra alatt hatalmas mennyiségű eső esett. A víz számos helyen elárasztotta az alagutakat, az autós körgyűrű tucatnyi kapuját, valamint metróállomásokat és pincék százait, eláztatva a föld alatti villany- és telefonkábelek nagy részét. Az óránként 120 kilométernél erősebb széllökések tetőket sodortak le, fákat, oszlopokat csavartak ki, s igen sok üvegportál, kirakat is betört.

(MTI)

Ajánló: