Vizsgálat kezdődött Suharto családjának vagyonáról Indonéziában

Indonéziában a volt államfő hatalmas vagyonáról szóló értesüléseket próbálja ellenőrizni az államügyészség. Ezzel kapcsolatban Suharto legidősebb lányát is meghallgatták.

Az államügyészség már kikérdezte Suharto legidősebb lányát a család összeharácsolt vagyonáról, a Time magazin közlését ellenőrizvén.
Az amerikai lap nemrégiben azt állította, hogy a Suharto család vagyona 15 milliárd dollárt tesz ki és ebből 700 millió Suharto lányának vagyona, aki egy 1 millió dollárt érő bostoni házzal és 90 vállalatban meglévő érdekeltséggel is rendelkezik. Suharto lánya cáfolta a Time legtöbb állítását, csak a bostoni ház létét ismerte el és közölte, hogy "valójában csak 16 vállalatban van tevőleges szerepe".

Új 50 ezer rúpiás, mintegy 6,3 dollárt érő bankjegyeket bocsátottak ki Indonéziában, ám az új pénz már nem viseli a tavaly hatalomból távozott államfő arcképét. A régi 50 ezres bankjegyeket, amelyen még Suharto, mint az "indonéz fejlődés atyja" szerepelt, a központi bank közleménye szerint egyelőre nem vonják ki a forgalomból.
Jusuf Habibie államfő kormánya az év elején jelentette be, hogy indonéz hősök, növények és állatok képeivel cserélik ki mindazokat a bélyegeket, pénzeket, amelyek a volt államfőt ábrázolják. A jelek szerint a jakartai vezetés igyekszik elhatárolódni a korrupcióval gyanúsított volt vezetőtől.

Ajánló:

Az NBC dossziéja az indonéz ex-elnök családjának üzleti ügyeiről. (angolul)

Korábban:

Suharto védőügyvédei perrel fenyegetőznek, ha az amerikai lap nem áll elő bizonyítékokkal. (1999.05.20.)