Az amerikai Kongresszus még nem szavazott arról, továbbra is életben akarja-e tartani a független ügyészség intézményét

A republikánusok és a demokraták részéről egyaránt kifogásolt független ügyészség intézménye idén június 30-án éjfélkor lejárt. A független ügyész intézményét 1978-ban, a Watergate-ügy utóhatásaként hozta létre az amerikai törvényhozás, azzal a céllal, hogy különösen nagy súlyú állami hivatali visszaélések ügyében törvényhozói felhatalmazással nyomozhassanak. Azt még nem tudni, a Kongresszus szavaz-e az intézmény fenntartásáról. A CNN áttekintést adott az intézmény történetéről.

Voltaképpen Richard Nixon nevéhez fűződik a független ügyészség intézményének létrejötte, és Kenneth Starr nevéhez a halála. A Watergate és a Whitewater botránya között a független ügyészek tevékenységét szabályozó törvény 21 speciális nyomozást és 21 éven át tartó ellentmondást eredményezett.
A független ügyész intézményét 1978-ban, a Watergate-ügy utóhatásaként hozta létre az amerikai törvényhozás, azzal a céllal, hogy különösen nagy súlyú állami hivatali visszaélések ügyében törvényhozói felhatalmazással nyomozhassanak. Úgy látták ugyanis, hogy a végrehajtó testület ilyen esetekben nem tudja részrehajlás nélkül érvényre juttatni a törvényt.
Mintegy öt éven át tartó heves vita következett, amelynek eredményeképpen 35 módosító javaslatot nyújtottak be. Végül 1978-ban megszületett a független ügyészség tevékenységét szabályozó törvény.
Azóta 21 speciális nyomozás történt, ebből mindössze hét esetében született végeredmény, öt ügyben pedig a független ügyészek nem zárták le a nyomozást. Ezekben az esetekben, ha további információkhoz jut az ügyész, a vizsgálat folytatható. Csupán az elmúlt költségvetési évben 166 millió dollárt költöttek a független ügyészek.
Bár 1988-ban a legfelsőbb bíróság alkotmányosnak ítélte a törvényt, mind a republikánusok, mind a demokraták elégedetlenek voltak a független ügyészség munkájával.
A 80-as években már maga a Kongresszus is elégedetlen volt a törvénnyel. A republikánusok tiltakoztak először az állítólagos visszaélések miatt, amikor Lawrence Walsh független ügyész hét éven át nyomozott egy Irán ellen irányuló ügyben, amelynek eredményét végül az 1992-es elnöki választások előtt három nappal hozta nyilvánosságra.
Az 1990-es évek elején már nyomást gyakoroltak a Kongresszusra, hogy hagyja elévülni a törvényt.
Bill Clinton javaslatára azonban 1994-ben felújították a státust, annak ellenére, hogy Clinton elődje, George Bush is ellenezte ezt a lépést. Ahogy a CNN írta: Bill Clinton kétszeresen is megfizetett ezért a döntéséért.
Először az arkansasi telekügyei, az úgynevezett Whitewater-botrány miatt kezdett Kenneth Starr nyomozni Clinton és felesége után. Ezt követte a többi ügy: a Travelgate, a Fehér Házban tartott FBI-akták, majd a Monica Lewinsky-ügy.
A Monica Lewinsky és Clinton elnök viszonya miatt kipattant botrány kapcsán a demokraták ismét tiltakoztak a független ügyészség intézménye ellen. Kétségbe vonták Kenneth Starr elfogulatlanságát, azt állították, hogy gyanús módszereket használt a nyomozás során, és sokallták a Starr által elköltött 40 millió dollárt (mintegy 9 milliárd forintot). Starr vádjait pedig a szenátus végül nem tartotta elég megalapozottaknak.
Idén tavasszal ismét felvetődött, hogy hagyják elévülni a törvényt. A független ügyészség státusa idén június 30-án éjfélkor lejárt. Azt még nem tudni, a Kongresszus szavaz-e az intézmény felújításáról.

Ajánló:

Rengeteg háttéranyaggal (angolul)

Korábban:

1999. február 24. szerda