Bush 36,2 millió dollárt gyűjtött eddig kampányára

A Republikánus Párt egyik elnökjelöltje, ifjabb George Bush bejelentette, hogy mindezidáig 36,2 millió dollárt gyűjtött kampányára. Az összeg példátlanul magas, s a többi republikánus jelölt anyagi támogatottsága eltörpül mellette.

Bush kilencszer annyi adományt szerzett, mint a második legtöbb pénzt gyűjtő republikánus jelölt, az arizóniai John McCain szenátor, aki 4 millió dollárt mondhat magáénak. A szenátor egyébként szerdai beszédében erősen kritizálta a kampány finanszírozási rendszerét.
Bush pénzgyűjtése történelmet írt, hiszen messze maga mögött hagyott minden régebbi és mostani elnökjelöltet a kampánynak ebben az időszakában.
1999 második pénzgyűjtő negyedéve tegnap ért véget, s így a jelölteknek írásban be kell számolniuk eredményeikről a Szövetségi Választási Bizottságnak. Nemcsak az összegyűjtött támogatás pontos összegét kell feltüntetniük, hanem meg kell nevezniük azokat a támogatókat, akik 200 dollárnál magasabb összeggel járultak hozzá kampányukhoz. A demokraták közül a jelenlegi alelnök, Al Gore feltehetőleg több, mint 18 millió dollárról fog beszámolni, a korábbi new jersey-i szenátor, Bill Bradley pedig körülbelül 11,5 millióról.
A republikánus jelöltek között tehát tulajdonképpen vége van a versenynek. S miközben Bush zsebe dagad a pénztől, más jelöltek inkább az adósságban úsznak. Bush egyetlen lehetséges republikánus ellenfele William Forbes lehet, aki előző kampánya alatt 40 millió dollárt költött. Forbes egy írásos nyilatkozatban felszólította Busht, hogy juttassa vissza azokat a támogatásokat, amelyeket különböző érdekcsoportoktól és politikai akciócsoportoktól kapott.
Az amerikai törvények szerint egy ember maximum 1000 dollárral járulhat hozzá egy jelölt kampányához.

Ajánló:

A site készítői a kampány-pénzekkel kapcsolatos szigorítását követelik. Aki egyetért a céllal, akár szavazhat is.

Korábban:

(1999. június 14.) Rekordnagyságú összeget gyujtött össze az ifjabb Bush egyik kampányán(1999. június 23.) George W. Bush kormányzó az adófizetok pénzébol gazdagodott meg - állítja a CNN(1999. május 14.)