Jelcin lemondatná posztjáról Csernomirgyint

Borisz Jelcin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy a korábbi miniszterelnök, Viktor Csernomirgyin valószínűleg nem marad Oroszország balkáni különmegbízottja. Csernomirgyint tegnap kinevezték a Gazprom nevű óriáscég élére.

Csernomirgyin, akit szerdán választottak a Gazprom elnökévé, tulajdonképpen visszatért a hatalmas vállalathoz, amelyet korábban is ő irányított, ezáltal biztosítva politikai befolyásának megőrzését.
„Még nem beszéltem vele. Őszinte leszek: szerintem nem kellene a két pozíciót kombinálni" – mondta Jelcin az Interfax Hírügynökségnek.
Csernomirgyint, aki indulhatna a következő évi elnökválasztáson, áprilisban nevezték ki Oroszország balkáni válsággal foglalkozó különmegbízottjának. Azért választották erre a feladatra, mert 1992-98 közötti miniszterelnöksége idején jó kapcsolatokat épített ki a nyugati hatalmakkal s a jugoszláv vezetéssel egyaránt.
Oroszország kulcsszerepet játszott a légicsapások befejezésében, ám Csernomirgyin szerepe lényegtelenné vált, mikor Milosevics elfogadta a nemzetközi béketervet.
Azzal, hogy Csernomirgyint megválasztották a Gazprom élére, visszatért az orosz politikai és ipari frontvonalakra, egy évvel azután, hogy Jelcin menesztette őt a miniszterelnöki posztról.

Ajánló: