Kelet-Timorban 400 szakadár tette le a fegyvert

Az Indonéziához tartozó Timor-sziget keleti részének függetlenségéért harcoló helyi lakosok újabb 400 fős csoportja tette le szerdán a fegyvert.

A fegyverletételre, az elszakadásért harcoló illetve a kormányt támogató timoriak közötti békemegállapodás aláírására az ENSZ küldötteinek jelenlétében került sor, Suai településen. A helyi plébános közvetítésével létrejött fegyverletétel a tervezettnél órákkal később kezdődött, mert a Kelet-Timori Nemzeti Ellenállás Tanácsa partizánjai a jelenlévő katonák nagy számát látva attól tartottak: csapdába akarják csalni őket.
Június 26-án már letette a fegyvert a szervezet 220 partizánja, s a napokban a függetlenségért harcolók további ezer embere szünteti be a harcot.
Korábban a hadsereg azt állította, hogy az ellenállók száma egész Kelet-Timorban nem haladja meg a 250 főt.

Az indonéz kormány januárban ígéretet tett arra, hogy egy júliusban rendezendő népszavazás eredményének függvényében kiterjedt autonómiát vagy függetlenséget ad az egymillió lakosú tartománynak, amelyet Indonézia 1975-ban megszállt, majd területéhez csatolt.

(MTI)

Ajánló:

Minden, amit Kelet-Timorról tudni érdemes. (angolul)

Korábban:

A kelet-timori Malianában kedden több száz husángokkal felfegyverkezett fiatalember rohanta meg, dobálta meg kövekkel és fosztotta ki az ENSZ-irodát. (1999.06.30.)