Lezuhant egy kötélpályakabin a francia Alpokban

Huszonegyen vesztették életüket csütörtök reggel a francia Alpokban egy mélybe zuhant kötélpályakabinban a hegyvidéki térség déli részén, Saint-Etienne-en-Devoluy-ban.

A kabin nyolcvan méter magasból zuhant a mélybe a Gap város közelében lévő síparadicsomban. Az LCI televízió jelentése szerint a kabin valamennyi utasa életét vesztette. A baleset reggel hét és nyolc óra között történt a 2700 méter magas Pic-de-Bure-re vivő kötélpályán. A szerencsétlenség áldozatai a csúcson lévő obszervatórium, egy marseille-i távközlési cég és egy takarító, valamint egy építőipari cég alkalmazottai, akik munkába indultak. A baleset egyéb körülményei egyelőre nem ismeretesek.

Korábbi kötélpályakabin-balesetek az Alpokban:

1961. augusztus 29. Egy katonai repülőgép átvágta a L'Aiguille du Midi és Helbronner csúcsa között feszülő kábelt. Három kabin lezuhant, és 5 ember meghalt.

1965. december 25. Karácsony első napján áramszünet miatt zuhant le egy kabin Puy-de Sancyban, Franciaországban. Heten vesztették életüket, és többen megsérültek.

1970. december 8. Öt ember vesztette életét Bolzano és Merano között egy lezuhant kabinban.

1976. március 9. 42 ember halt meg Cavalesében, a világ legrémesebb kabinbalesetében. Egy tinédzser lány megmenekült, mert a kabinban tartózkodó emberek hullái megvédték őt a becsapódástól. A nyomozás kiderítette, hogy két acélkábel metszette el egymást. Az automata biztonsági rendszer, mely a balesetek megakadályozásáért volt felelős, nem működött.

1983. február 13. 11 ember halt meg egy Champoluc in Val d'Aostában lezuhant kabinban.

1989. január. 8 technikus vesztette életét a franciaországi Vaujanyban, miután 200 méter magasból lezuhant egy kabin.

1998. február 3. Húszan vesztették életüket az olaszországi Cavalesében, miután egy amerikai katonai repülőgép átvágta a kabinokat tartó kábelt.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.

(MTI)