Nincs megállapodás az északír fegyveres leszerelésről

Az északír nemzetgyűlés pártjainak nem sikerült megállapodásra jutniuk a tartományi kormány megalakításáról szerda éjfélig, a brit kormány által megszabott határidőig. Amíg a Sinn Fein elnöke, Gerry Adams elutasítja a kormány megalakulása előtti fegyveres leszerelést, addig az északír kormányfő, David Trimble az új kormány létrejöttét a fegyverek beszolgáltatásához köti.

A több mint 18 órán át, csütörtök hajnalig tartó tárgyalásokat Belfastban felfüggesztették, és délben folytatják majd a fegyveres csoportok leszerelése menetrendjének kidolgozásával. Az északír békefolyamat védnökei, Tony Blair brit és Bertie Ahern kormányfő, akik hétfő óta folymatosan tárgyalnak az északír törvényhozás pártjaival, a közeli megegyezés reményében egyelőre Belfastban maradnak.
A nemzetgyűlés két ereje, a katolikus Sinn Fein és a protestáns Ulsteri Unionista Párt egymást okolja amiatt, hogy nem jött létre áttörés a kormányalakítás és a pártokhoz kötődő fegyveres csoportok leszerelése kérdésében.
Gerry Adams, a Sinn Fein elnöke éjszakai sajtótájékoztatóján határozottan elutasította, hogy az IRA terrocsoport hozzálásson fegyverei beszolgáltatásához, mielőtt a tavaly aláírt nagypénteki egyezségnek megfelelően megalakulna a tartományi kormány. Kijelentette: a tárgyalásokon azért nincs előrelépés, mert David Trimble északír kormányfő ulsteri unionistái elutasították a kormány létrehozását a békemegállapodásban megfogalmazott feltételek alapján.
David Trimble kormányfő viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a kormányalakításra és a fegyverek kivonására egy időben kerüljön sor.
Trimble szerint pártja semmilyen írásbeli biztosítékot nem kapott a félkatonai csoportok, köztük az IRA fegyver-beszolgáltatásának megkezdéséről, és sürgette, hogy hozzák nyilvánosságra a független leszerelési bizottság jelentését, amely bár elkészült, de még nem terjesztették a pártok elé.
A tárgyalásokhoz közelálló források szerint a Sinn Fein kötelezettséget vállalna az IRA fegyvereinek megsemmisítésére jövő év májusáig, ahogyan az a nagypénteki egyezségben megfogalmazódik, de csak azután kezdenének hozzá a leszereléshez, ha létrejön a kormány, amelyben a párt két képviselője is helyet kap.

Bill Clinton csütörtökön telefonon beszélt Észak-Írország legfőbb protestáns vezetőjével David Trimblelel és a Sinn Fein vezetőjével Gerry Adamsszel sürgetve őket a békemegállapodás elfogadására.
A Fehérház szóvivője szerint mindkét beszélgetés eredményes volt. Joe Lockhard elmondta: az elnök mindkét vezetővel közölte, hogy a tárgyalásokat addig kell folytatni, amíg a vélemény különbségek kiegyenlítődnek. Az elnök szerint a megállapodás túl fontos ahhoz, hogy a tárgyalás ismét megszakadjon.
A szóvivő kijelentette, hogy Clinton az éjszaka további részében is "foglalt marad", tehát folytat még telefonbeszélgetést a megállapodás érdekében.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.

(MTI)

Ajánló:

A cikk mellett megtalálhatja az északír kormányalakítási tárgyalások legfontosabb szereplőinek portréját, olvashat az előzményekről és a legújabb fejleményekről. (angolul)

Korábban:

A BBC értesülése szerint, ha az északír nemzetgyűlés pártjai elfogadják az eléjük terjesztett kompromisszumos javaslatot, akár már csütörtökön jelölteket állíthatnak a létrehozandó kormányba. (1999.06.30)