Szlovákia-ellenesnek tartja a magyarok nyelvi igényét a HZDS egyik képviselője

A szlovák parlamentben folytatódott a kisebbségi nyelvtörvény vitája. A Meciar vezette HZDS ellenzéki képviselői indulatos támadásokat intéztek a szlovákiai magyarok nyelvi jogai ellen. A Magyar Koalíció Pártja továbbra sem támogatja a tervezetet, a kormánykoalíció pedig a magyar módosító javaslatokra fog nemmel szavazni.

Roman Hofbauer hazugságnak nevezte a kisebbségi nyelvtörvény megalkotását alátámasztó indítékokat. Mint mondta, a Magyar Koalíció Pártjának magatartása, kulturális autonómiát célzó törekvései őt azokra az Henlein-féle ultimátumokra emlékeztetik, amelyekről a második világháború előestéjén Henlein és Hitler között jött létre megállapodás.
A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) másik képviselője, Dusan Slobodník azzal vádolta meg a Magyar Koalíció Pártját, hogy egy Szlovákia ellen irányuló "kitervelt, céltudatos prorogram" végrehajtásában segédkezik. A Trianont felemlegető Slobodník a magyar-magyar csúcsot, a budapesti kormánypolitikát, az Egyesült Államok eddigi pozsonyi nagyköveteit és a Szlovákia-ellenes "világlobbyt" sorolta hazája rosszakarói közé.
A hosszas szerdai vita után a parlament csak csütörtökön tudott szavazással dönteni arról, hogy a három szlovák kormánypárt jóváhagyásával, a Magyar Koalíció Pártjának súlyos kifogásai ellenében vitára bocsátott kormányzati nyelvtörvénytervezetet gyorsított eljárással vitatja meg.
A tervezetről és az MKP tizenöt tagú frakciójának módosításairól egyszerre szavaz a parlament. A kormány nem támogatja az MKP tervezetét, mert úgy ítéli meg, hogy az nincs összhangban a jelenleg hatályos szlovák jogrenddel. Ha a parlament a magyar tervezetet szentesítené, az következményeiben oda vezetne, hogy "a nemzetiségi kisebbségek nyelveit a Szlovák Köztársaság államnyelvének szintjére emelné" - fogalmazott hivatalos közleményében a kormány.
Nem valószínű, hogy a kisebbségi nyelvtörvény csütörtökön folytatódott vitájában még a nap során szavaznának, mert a déli órákban még közel negyven képviselő várt hozzászólásra. Az MKP nem számít arra, hogy tervezetét a parlament elfogadja. Az is biztosnak látszik, hogy a szlovák koalíciós partnerek tervezetét az MKP nem fogja támogatni, mert azon a parlamenti vitában aligha sikerül az MKP elvárásainak megfelelő módosításokat kiha

(MTI)

Ajánló:

A Meciar vezette párt elektronikus oldala. (angolul)

Korábban:

A szlovák parlamentben ma tárgyalják a nyelvtörvény két tervezetét. (1999.06.29.)