Törökország és Görögország enyhíteni kívánja a köztük lévő feszültséget

Törökország és Görögország külügyminisztere szerdán New Yorkban megállapodott abban, hogy Athén és Ankara párbeszédet kezd a köztük lévő feszült viszony enyhítésének az érdekében. A két ország tárgyalásain először gazdasági és bűnüldözési kapcsolatok javítása fog szerepelni.

Jéorjiosz Papandreu és Ismail Cem az ENSZ székhelyén zajló Koszovó-konferencia keretében találkozott egymással. Tárgyalásukat követően mind a ketten úgy nyilatkoztak, hogy megegyezésük helyes irányban tett lépés volt.
Közölték: számos területen, így az idegenforgalom, a szervezett bűnözés, illetve a kábítószer-csempészet elleni harc, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, a környezetvédelem és az illegális bevándorlás terén magas beosztású illetékesek kezdenek kétoldalú tárgyalásokat még ebben a hónapban. Emellett fokozzák együttműködésüket a balkáni újjáépítésben is.
A miniszterek nem tettek említést a két, egyébként NATO-szövetséges ország viszályának fő forrásairól, a ciprusi kérdésről és a szigetvitáról. Papandreu megfogalmazása szerint egyelőre olyan célokat tűztek ki, amelyek elérésére lehetőség van. Hozzátette: ezek a tárgyalások mindenesetre oldhatják a légkört, s a későbbiekben e témaköröknél is összetettebb problémák felszámolását célozhatják meg.
A találkozó előtt Papandreu elzárkózott attól, hogy megvitassák a törökországi szakadár kurdok kérdését. Ankara ugyanis azzal vádolja Athént, hogy segítséget nyújt a függetlenségért, vagy legalábbis széleskörű autonómiáért küzdő Kurd Munkáspártnak.

(MTI)

Ajánló:

A görög külügyminiszter életrajza. (angolul)