Új időszámítás Nagy-Britanniában - mától működik az új skót és walesi parlament

Új alkotmányozási korszak kezdődött csütörtökön Nagy-Britanniában. Lebontották Európa egyik leginkább központosított államának hatalmi jogköreit. Mától Skócia és Wales önálló törvényhozására szállt át a két térség életének irányítása. Mint ismert, ez a két ország uniót alkot Angliával.

Edinburghban - csaknem 300 év után - csütörtökön II.

A királynő, távozóban a Parlamentből

Fotó: Reuters
Erzsébet uralkodó ünnepélyesen megnyitotta Skócia új parlamentjét. A skót törvényhozás 129 képviselője, a meghívott vendégek és a királyi pár ünnepi felvonulásával kísért törvényhozási megnyitón II. Erzsébet az ezüst jogar átadásával Skócia választott képviselőire és kormányára ruházta át a skót nép életének irányítását. A kül- és a védelmi politika, a gazdaság, a pénzügyi és adórendszer irányítása továbbra is a londoni parlament kezében marad, a törvényhozó jogkörökkel felruházott edinburghi parlament pedig csütörtöktől maga dönt a Skócia életével összefüggő valamennyi kérdésről, egyebek között az oktatásról, a gazdasági fejlesztésről, az egészségügyről és a környezetvédelemről. A skót parlament a londoni kincstártól megkapta a brit kormány skóciai minisztériumának eddigi 14,8 milliárd fontos költségvetését, de adót is emelhet, ha többletbevételhez szeretne jutni programjai finanszírozásához. Skóciának saját képviselete lesz az Európai Unióban, és az részt vesz majd minden olyan uniós tárgyaláson, amely az országrészt érinti.
A brit alkotmányban új fejezetet írt, hogy 600 év után csütörtökön Cardiffban a helyi nemzetgyűlésre szállt át Wales életének irányítása. A walesi nemzetgyűlésnek ugyan nincs törvényalkotó joga, csupán a térség életét szabályozó rendeleteket fogadhat el, de teljesen átvette a brit kormány walesi ügyek minisztériumának feladatait: az oktatástól a helyi önkormányzatok irányításán át a környezetvédelem és a sport felügyeletéig.
A brit kormány szándéka szerint a tavaly megválasztott észak-írországi nemzetgyűlés is csütörtöktől vehette volna kezébe a tartomány ügyeit. Belfastban azonban a pártok szerda éjfélig nem jutottak egyezségre a kormányalakítást akadályozó kérdésről, az északír fegyveres csoportok leszereléséről. Az északír békefolyamat védnökei, Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő közvetítésével a nap folyamán is folytatódtak az egyeztetések, hogy még a héten létrejöhessen a tartományt irányító északír kormány.

(MTI)

Ajánló:

Angolul

Korábban:

1999. május 6-án volt