A palesztinok legnagyobb meglepetésére Izrael befejezettnek nyilvánította a béketárgyalásokat

Izrael nem jutott egyezségre a palesztinokkal a Wye Plantation-i békemegállapodás teljesítéséről, ezért befejezettnek nyilvánítja tárgyalásait, és azzal fenyegeti az államalapításra váró arabokat, hogy továbbra is használni fogja az átadásra váró nyugati parti területeket. A palesztinok meglepetésüknek és dühüknek adtak hangot, amikor az izraeli nyilatkozatot megismerték, mivel ők két új indítványt nyújtottak be, és arra várták az izraeli reakciót.

Mindkét fél arra törekszik, hogy a nyolc hónapig holtponton lévő békemegállapodás minél hamarabb megszülessen, és Madeleine Albright amerikai külügyminiszter pénteki egyiptomi látogatásán esetleg alá is írhassák.

Az egyezségre eddig még azért nem került sor, mert a felek nem tudnak megállapodni az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok szabadon bocsátásáról.

Az Ehud Barak izraeli miniszterelnök irodája által kiadott jelentésben az áll, hogy a zsidó állam képviselői nem terveznek további tárgyalásokat a palesztinokkal. Így a tárgyalást befejezettnek nyilvánítják.

Az arab küldöttség vezetője, Saeb Erekat meglepődött a jelentés tartalmának megismerése után, mert úgy véli, hogy Izrael ultimátumot szabott számukra, azonban elismerte, hogy nem egyeznek a vélemények a palesztin rabok szabadon bocsátásáról.

Korábban Erekat arról tájékoztatta a Reuterst, hogy amíg az izraeliek 350 rabot engednének el, addig ők 400 rab szabadulását szeretnék.

Az izraeli jelentés ugyanakkor nyitva hagy egy kiskaput, ugyanis az áll benne, hogy a kormányfő délután - mielőtt még egyoldalúan döntene a wye-i megállapodásról - találkozik biztonsági szakembereivel.

Izrael korábban már tett engedményeket a palesztinoknak, amikor ismét megnyitotta Hebron főútját, és megmélyítette Gáza kikötőjét.
Izraeli részről korábban azt is többször kijelentették, hogy mindaddig nem hajlandóak semmilyen szerződést sem aláírni, amíg a két fél nincs azonos véleményen.

Erekat kijelentette, hogy palesztin részről két módosító indítványt is benyújtottak. Egy állandó bizottság felállítását javasolták, amelynek az lenne a feladata, hogy felügyeljée a rabok szabadon bocsátásának szakaszait. A másik javaslat szerint az arabok pedig hajlanának arra, hogy a végső megállapodás aláírását 12 hónapra elhalasztanák.
Az izraeli fél kijelentette, hogy véleményezteti az arab ajánlást, majd az arabokat hátrányosan érintő válasszal tértek vissza. Ereak, bár úgy érzi, nincs válság, de nem tartja megfelelőnek ezt a stílust.

A Wye Plantationban megkötött békemegállapodást a korábbi izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu és Jasszer Arafat palesztin vezető írta alá tavaly októberben. Izrael két hónappal a szerződés megkötése után - arra hivatkozva, hogy a palesztinok nem tartják be a biztonsági előírásokat - egyoldalúan abbahagyta a további tárgyalásokat, és a nyugati partnak csak két százalékát adta át az araboknak.

Az egyezség szerint Izraelnek három szakaszban kellene kivonni telepeseit az érintett terület további 13 százalékáról és 750 palesztin rabot kellene szabadon bocsátania.

A csapatkivonás három határidejéről korábban már megegyeztek, így szeptember elejéig, november 15-ig, illetve 2000 elejéig kellett volna az izraelieknek elhagyniuk a nyugati partot. Izrael február 15-ig szerette volna kitolni az utolsó csapat kivonását, amit az arabok elleneztek, mert ők korábbi időpontot reméltek.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban:

(1999.08.19.)