Indonézia szomszédai erőszakhullámtól tartanak

A kelet-timori népszavazás óta is dúl a harc a függetlenségpártiak és az elszakadást ellenzők között. A vérengzés megfékezésére az új-zélandi külügyminiszter azt tanácsolta, hogy hozzanak létre egy külföldiekből álló békefenntartó csapatot, amelyben azonban az ENSZ nem venne részt. Az indonéz kormány elutasítja a külföldi csapatok segítségét.

Az ENSZ néhány száz fegyvertelen aktivistája felügyelte a kelet-timori népszavazást, melytől azt várják, hogy a függetlenségpártiak elsöprő győzelmével végződik. Remények szerint a tartomány 23 évi kemény, véres küzdelem árán elszakadhat Indonéziától.

A kelet-timori ellenállás vezetője, Xanana Gusmao nyugalomra intette szülőföldjének lakóit, így remélve hogy megakadályozza az erőszakhullám további terjedését.
''Mindannyian aggódunk, hogy a vérengzés még nem fejeződött be, de csak reménykedhetünk, hogy nem folytatódik. Azt szeretnénk, hogy valami becsületes és békés dolog történjen" – jelentette ki Gusmao.

A szeptember 7-i eredményhirdetést valószínűleg heves összecsapások fogják követni, ezért az új-zélandi külügyminiszter szerint egy nem az ENSZ keretén belül működő felügyeletet kellene kialakítani a térségben. A politikus úgy véli, hogy a békefenntartásban Új-Zéland, Ausztrália, Japán és Amerika vehetne részt. Ausztrália az ENSZ részvétel nélküli csapatküldést - a hír hallatán - gyorsan elutasította.

A miniszter azután tette meg javaslatát, hogy a volt portugál gyarmat ENSZ-missziójának közelében ismét megöltek egy embert.

Az indonéz külügyminisztérium szóvivője szerint a tartományban azonban nincs olyan vészhelyzet, ami indokolttá tenné, hogy külföldi csapatok is segítsenek a rendteremtésben. Véleménye szerint az indonéz csapatok uralják a helyzetet.


© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban:

(1999.08.31.)