Újabb földrengés rázta meg Törökországot

Ismét erős, a Richter-skála szerint 5,2 fokos földrengés rázta meg kedd délelőtt Törökország északnyugati részét. Az újabb földrengésnek egy halálos áldozata és legkevesebb 166 sérültje van. Az első adatok szerint hét épület omlott össze.

Egy isztambuli kórház jelentése szerint a harmincéves férfi akkor halt meg, amikor egy összedőlő ház darabjai rázuhantak. A többi személy sérülését többnyire az okozta, hogy páni félelmükben kiugrottak az ablakon vagy az erkélyen.

A földmozgás központja Izmit iparváros környékén volt, ahol a földrengés és a 4,6 erősségű utórengés mintegy 20 percen át tartott. Az emberek a már megrongálódott épületekből a szabadba rohantak. A városban működő válságközpont munkatársai szintén elhagyták irodáikat, és az utcákon felállított sátrakban folytatták munkájukat. A romokban heverő Adapazariban betondarabok hulltak a földre, amint megremegtek a félig lerombolt épületek. Megijedt emberek nyüzsgő tömege töltötte meg az utcákat, a tartományi kormányzati hivatal hangosbeszélőkön nyugalma megőrzésére szólította fel a lakosságot. Gölcükben, ahol az előző földrengés a legnagyobb pusztítást okozta, ugyancsak pánik tört ki, az emberek fejvesztve az utcákra rohantak.

A térséget augusztus 17-én rázta meg először egy pusztító - a Richter-skála szerint 7,4-es erősségű - földrengés, amelyben a legfrissebb hivatalos adatok szerint 14 202 ember vesztette életét.

(MTI)