Javier Solana életrajza

Dr. Javier Solana 1995 decembere óta töltötte be a NATO főtitikári posztját. Solana a kilencedik volt ebben a tisztségben.
Az Észak-Atlanti Tanács elnökeként ő koordinálta a döntés-előkészítő eljárást. Az Észak-Atlanti Tanács a legfőbb döntés-előkészítő fórum, amely a NATO 16 tagországának legfőbb képviselőit fogja össze.
Az egyik legfőbb feladata az volt, hogy megtalálja azokat a közös pontokat, amelyekben a szövetségesek egyetértenek. Az is az ő hatásköre volt, hogy a Szövetség álláspontját egy harmadik fél felé közvetítse, vagyis ő volt a legfőbb szóvivő.

Solana 1942-ben Madridban született, végzettségét tekintve fizikaprofesszor. 1977 és 1995 között a Spanyol Szocialista Párt színeiben részt vett a parlament munkájában.

1982 óta különböző posztokat töltött be a kormányban. Volt kulturális miniszter, kormányszóvivő, oktatási miniszter, majd 1992 júliusában külügyminiszter lett. 1995-ig töltötte be ezt a tisztséget, amikor a NATO főtitkára lett a belga Willy Claes helyett.

Solana NATO-főtitkársága idején alakult meg a NATO vezetésű, multinacionális végrehajtási erő, az IFOR, amely Boszniában teljesített szolgálatot. Az volt a feladatuk, hogy az ENSZ égisze alatt felügyeljék a daytoni békemegállapodás katonai részét.

Egy évvel később, 1996 decemberében az IFOR Boszniában átalakult stabilitási erővé (SFOR). Solana többször is ellátogatott Szarajevóba és Bosznia más részeibe az utóbbi két és fél évben.

Solana írta alá 1997 májusában Párizsban azt az Oroszországgal való megállapodást, amely értelmében új alapokra helyeződött a NATO és Oroszország kapcsolata.
Szintén ő írta alá az Ukrajna-NATO Kartát 1997 júliusában.

Ő elnökölt a madridi súcstalálkozón 1997 júliusában, amikor a Szövetség meghívta Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot. Ekkor kezdődtek a tárgyalások a három ország csatlakozásáról.
Szintén ő elnökölt a washingtoni csúcstalálkozón idén április 24-25-én, amikor a NATO jövő évszázadban betöltött szerepéről folyt a megbeszélés.

Solana a koszovói háború idején is aktív szerepet vállalt. Mindvégig azt hangoztatta: egy független Koszovó politikailag széttörné a Balkánt

Nős, két gyermeke van.