A jelenlegi elnökre szavaztak a legtöbben a vasárnapi ukrajnai elnökválasztáson

Az ukrán Központi Választási Bizottság által közölt előzetes eredmények szerint a szavazatok mintegy 71 százalékának összeszámlálása után a reformok folytatását ígérő Leonyid Kucsma jelenlegi államfő vezet a voksok 36,39 százalékával.

A választási beszédeiben a munkáshatalom visszaállítását és állami szabályozás alatt lévő gazdaságot népszerűsítő Petro Szimonenko, az Ukrajnai Kommunista Párt első embere 22,72 százalékkal a második.

Olekszandr Moroz, az Ukrajnai Szocialista Párt elnöke, aki a hazai termelést védelmező piacgazdaságot, a mezőgazdaság talpra állítását és az életkörülmények javítását helyezte kilátásba programbeszédeiben, a reggel hat órás adatok szerint 11,24 százalékkal feljött a harmadik helyre

A szélsőbaloldali nézeteiről ismert, az IMF-fel folytatott tárgyalások leállítását, Ukrajna atomhatalmi státuszának visszaállítását ígérő Natalja Vitrenkó, a Haladó Szocialista Párt elnök asszonya pedig a negyedik helyen áll.

Jevhen Marcsuk volt kormányfő, az Ukrán SZSZK KGB-főnökének egykori helyettese, aki mindenekelőtt a korrupció elleni harcot tűzte zászlajára, 8,04 százalékkal továbbra is az ötödik helyen áll.

A nem hivatalos végeredményt a választási bizottság hétfő délre ígérte.

Korábban a Demokratikus Kezdeményezések nevű alapítvány és több szociológiai intézet 6000 fő részvételével végzett országos reprezentatív felmérést. Ennek eredményei szerint Kucsma elnök nagy támogatottsága ellenére lesz második forduló, mivel várhatóan a többi jelölt egyike sem éri el a szavazatok tíz százalékát.

(MTI)

Korábban:

(1999.10.31.)