A négy éve meggyilkolt izraeli miniszterelnök emlékére közel-keleti csúcstalálkozót tartanak Oslóban

A négy éve meggyilkolt Jichák Rabin izraeli miniszterelnök emlékére közel-keleti csúcstalálkozót rendeznek a norvég fővárosban. A megemlékezés mellett tárgyalásokat tart az amerikai, az izraeli és a palesztin elnök a közel-keleti békéről. Clinton és a vendéglátó norvég kormány a múlt héten egyaránt úgy nyilatkozott, hogy az oslói találkozón nem várható döntő áttörés a békefolyamatban.

Bill Clinton és V.Harald norvég király

Fotó: Kevin Lamarque
Ez az első alkalom, hogy egy amerikai elnök hivatalos látogatást tesz Norvégiában. Bill Clintont fogadta V. Harald norvég uralkodó, majd Kjell Magne Bondevik norvég miniszterelnök is. Clinton kedden találkozik Ehud Barak izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafat palesztin vezetővel. A Clinton-Barak-Arafat hármas csúcstalálkozót kedd délután tartják.

Bill Clinton a norvég miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után elmondta: reméli, hogy sikerül friss energiát adni az izraeli-palesztin békefolyamatnak. Clinton szerint még túl korai lenne eredményekről beszélni. Reméli azonban, hogy az oslói csúcstalálkozón az izraeli és palesztin vezetőknek sikerül megállapodniuk a további tárgyalások módozatairól.

Eközben az izraeli és a palesztin tárgyalócsoportnak - az ENSZ közel-keleti megbízottja közvetítésével - már sikerült megállapodniuk a béketárgyalások befejező szakaszának helyszínéről és időpontjáról. Az egyezség értelmében a záró megbeszélések november 8-án - az eredeti elképzeléshez képest egy nappal később - Rámalláh városában kezdődnek majd.

Ehud Barak, aki vasárnap érkezett Jichák Rabin özvegyének társaságában a norvég fővárosba, hétfőn kijelentette: Izrael Rabin szellemében kíván cselekedni, hogy béke legyen a Közel-Keleten és véget érjenek a térségben dúló konfliktusok.

A Jichák Rabin izraeli miniszterelnök meggyilkolásának negyedik évfordulója alkalmából rendezendő ünnepélyes megemlékezésre kedden délelőtt az oslói városháza épületében kerül sor. Rabint 1995. november 4-én gyilkolta meg egy zsidó szélsőséges.

(MTI)

Ajánló:

A néhai miniszterelnök rövid életrajza. (angolul)