Kijárási tilalmat rendeltek el Seattle-ben

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) seattle-i miniszteri értekezletének keddi nyitónapján folyt utcai zavargások miatt a város polgármestere korlátozott ostromállapotot hirdetett és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el. Este a rendőrök rohamot indítottak a delegációknak szállást biztosító Sheraton hotel körül összegyűlt tüntetők ellen. Közel 60 embert letartóztattak, 30-an megsérültek az összecsapásokban. Szerdán a brit fővárosban, Londonban is összecsaptak a rendőrökkel a WTO ellen tüntetők.


Fotó: Andy Clark
Tüntetők Seattle-ben
A WTO ellen tiltakozók több utcai szeméttárolót felgyújtottak, kirakatokat törtek be, a rendfenntartók pedig könnygázzal és gumilövedékekkel támadtak rájuk. Az amerikai tömegtájékoztatásban egyelőre jobb elnevezés híján "kereskedelem-ellenesnek" minősített tüntetők melletti kiállás jegyében az Egyesült Államok nyugati, vagyis csendes-óceáni partvidékének dokkmunkásait tömörítő szakszervezet szolidaritási sztrájkot hirdetett. Egyes szakszervezeti aktivisták WTO-ellenes tüntetést szerveztek San Franciscóban. A tiltakozó akciók más országokra is kiterjedtek: Londonban 40 embert tartóztattak le, amikor a WTO-t ellenző tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Amerikai szakszervezeti vezetők arról beszélnek, hogy a szabad kereskedelem helyett ők a tisztességes kereskedelem hívei.

Bill Clinton amerikai elnök szerint a tiltakozók aggodalmai jogosak, de helyteleníti az erőszakot. Clinton elmondta, hogy megpróbál a különböző érdekeknek eleget tenni: az amerikai farmereknek, a nemzetközi kereskedelmi minisztereknek és a globalizációt ellenzőknek.

Mike Moore volt új-zélandi miniszterelnök, a WTO vezérigazgatója azt mondta: a tanácskozás mindennek ellenére sikeres lesz. Az értekezlet lefújását követelő tüntetőknek azt üzente: ezzel a javaslattal forduljanak a világ szegényeihez, akik támogatást várnak a WTO-tól, a világkereskedelem fejlesztésétől. Moore újságírók előtt elismerte, hogy a WTO korántsem hibátlan szervezet, de azt határozottan tagadta - amit a tüntetők harsányan állítanak -, hogy nem demokratikus.


Fotó: Andy Clark
A tanácskozásra Seattle-be érkezett Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki sokakkal egyetemben szállodájában rekedt, közzétette eredetileg elmondani szánt nyilatkozatát, amelyben szorgalmazta, hogy az értekezleten mozdítsák elő a fejlődő világ kereskedelmi pozícióinak méltányosabbá tételét, győzzék meg a fejlődő országokat arról, hogy a gazdasági globalizáció az ő javukat is szolgálja. Annan ezt kiegészítette azzal, hogy a tüntetők egyes követeléseivel kapcsolatban leszögezte: a munkajogi, környezetvédelmi és egyéb szociális problémák megvitatására nem a WTO-értekezlet a legmegfelelőbb fórum. Szerinte ezekre a vitákra az ENSZ számos testületében kínálkozik lehetőség. Az ENSZ-főtitkár alig burkoltan bírálta a más országokat gyakran dömpingváddal illető Egyesült Államokat, amikor azt hangoztatta, hogy valójában a gazdag országok árasztják el dömpingáron fölös élelmiszercikkeikkel a fejlődő országokat, amelyek termelői így nem képesek versenyképessé válni.

(MTI)

Ajánló: