A CDU elnökéről kiderült: kétszer is átvett adományt

Párton belüli cselszövés áldozatának nevezte magát egy hétfő esti tévéinterjúban a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, miután ismét megkérdőjeleződött szavahihetősége a nyilvánosság előtt. Wolfgang Schäuble azután kényszerült nyilvános magyarázkodásra, hogy kiderült: állításával ellentétben nemcsak 1994 őszén, de 1995 júniusában is találkozott Karlheinz Schreiber fegyverkereskedővel, akitől százezer márka adományt vett át készpénzben.

A ZDF televízióban nyilatkozva Wolfgang Schäuble felháborítónak nevezte a sajtóban közölt "rágalmat", miszerint az adományt nem adta volna le a párt pénzügyi igazgatóságán. Kijelentette: "A párton belüli mesterkedések áldozata vagyok. A CDU-ban sokan tudják, hogy intrika folyik ellenem. Ennek célját és értelmi szerzőit ugyan nem ismerem, de fölveszem ellene a harcot."

Arra a kérdésre, vajon nem kellene-e fölállnia a pártelnöki székből, miután egy hónapon belül kétszer is csorba esett a szavahihetőségén, Schäuble közölte: nem lát okot arra, hogy a két hónap múlva esedékes kongresszuson ne szálljon ismét harcba az elnöki tisztségért. "Egy emlékezetkiesés még nem áshatja alá az ember hitelét, és nincsenek kétségeim aziránt, hogy változatlanul bírom a pártelnökség és az országos vezetőség bizalmát" - tette hozzá a CDU elnöke.

Az uniópárt parlamenti frakciójának alelnöke kedden védelmébe vette fölöttesét. Friedrich Merz a Deutschlandfunknak nyilatkozva marginális kérdésnek nevezte a második Schreiber-találkozó utólagos napvilágra kerülését. Szerinte Schäuble ugyan magyarázkodni kényszerült, ám továbbra is élvezi a párt bizalmát.

Láthatóan bosszúsan fogadta Volker Rühe CDU-alelnök a pártelnök újabb memóriazavarának hírét. A ZDF által egy kieli kampánygyűlés közben megszólaltatott uniópárti miniszterelnök-jelölt "roppant bosszantónak" minősítette, hogy Schäuble irodájában nem nézték már át korábban a régi határidőnaplókat. "A Schreiberrel történt második találkozó mindamellett lényegét tekintve nem érinti Schäuble szavahihetőségét" - tette hozzá Rühe.

Friss felmérés tanúsága szerint a Schleswig-Holsteinban február 27-én esedékes tartományi választáson a CDU mindössze 38 százalékra számíthat, míg az SPD-re a megkérdezettek 43 százaléka adná ma a szavazatát. Két és fél hónappal ezelőtt még tíz százalék volt az uniópárt előnye a szociáldemokratákkal szemben.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása