Újabb nyomozás indul a betegeit gyilkoló orvos ellen

Alan Milburn egészségügyi miniszter hamarosan bejelenti, hogy független nyomozást indítanak Harold Shipman háziorvos ügyében. Shipmant életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, amiért 15 betegét bizonyíthatóan megölte. Az újabb vizsgálatra azért fog sor kerülni, mert Shipman valószínűleg sokkal több embert megölt.

A dél-manchesteri halottkém, John Pollard szerint az 54 éves Harold Shipman háziorvos akár 150 betegét is megölhette. A rendőrség a bizonyítékok alapján "mindössze" 23 haláleset miatt emelt vádat az orvos ellen - írta a BBC.

A hétfő éjszakai bejelentés után Alan Milburn egészségügyi miniszter a következőképpen jellemezte ezt a különös esetet: "Harold Shipman elárulta a benne bízó pácienseit és a szakmáját." Milburn kedden jelenti be a képviselőházban, hogy újabb vizsgálatot indítanak. Minderre azután kerül sor, hogy az áldozatok rokonai azzal fordultak a miniszterhez, hogy sürgősen eszközöljön változásokat az egészségügyi rendszerben.

Angela Woodruff anyját, Kathleen Grundyt megölte Shipman, ráadásul ebben az esetben a nő végrendeletét is meghamisította, és saját magát jelölte meg örökösként. Woodruff ezután egy másik orvossal is megnézette anyja kórlapját, és kiderült: az is hamis. A nő ekkor a manchesteri rendőrséghez fordult.

Az első vizsgálatot 1998 márciusában indították. A rendőrség gyanúsnak találta, hogy Shipman körzetében ötször többen halnak meg, mint bármelyik másik háziorvos körzetében. Ekkor azonban még nem vették észre, hogy az orvos több betege esetében visszamenőleg meghamisította a kórlapokat.
A rendőrség szintén elmulasztotta ellenőrizni Shipman lapját az Általános Orvosi Tanácsnál (hasonló, mint nálunk az Orvosi Kamara). Az áldozatok rokonait sem faggatták ki részletesen, mert nem akartak nekik fájdalmat okozni. Azonban a későbbiekben újabb áldozatok voltak - és az ő hozzátartozóik felháborodottan fordultak a miniszterhez.

Ezután a rendőrség alaposan utánanézett Shipman múltjának - írta a BBC. Kiderült: 1976-ban, fiatal háziorvosként Nyugat-Yorkshire-ban, Todmordenben Shipman recepteket hamisított, hogy így jusson hozzá a pethadine-hoz, egy kábítószernek minősülő gyógyszerhez, aminek a rabja volt. Akkor ugyan eljárást indítottak ellene, de végül nem büntették meg.

1995 és 1998 között bizonyíthatóan megölt 15 nőt, akik a betegei voltak. Mindegyik halálos morfiumtúladagolásban halt meg. A 81 éves Mrs. Grundytól pedig összesen 386 ezer dollárt lopott el úgy, hogy meghamisította a végrendeletét. A rendőrség azt gyanítja, hogy sokkal több betegét ölte meg az orvos, majd utólag meghamisította a kórlapokat, és különböző halálos kimenetelű betegségeket tüntetett fel azokon.

Shipman Nagy-Britannia történelmében az egyik legveszélyesebb sorozatgyilkos volt - és áldozatainak pontos száma máig nem ismert, mivel sok esetben nem vették észre valószínűleg, hogy hamis a kórlap.