Az izraeli parlamentben kért bocsánatot az országtól a német elnök

Johannes Rau német elnök ünnepélyesen bocsánatot kért szerdán Izraeltől a nácizmus bűneiért a jeruzsálemi knesszetben elmondott német nyelvű beszédében. A német politikust mind az izraeli parlament elnöke, mind az ország miniszterelnöke Izrael legjobb barátjaként fogadta. A német politikus az új osztrák kormányról szólva kijelentette: Európa nem engedi, hogy az idegengyűlölet és a fajgyűlölet ismét gyökeret verjen a kontinensen.

"Izrael népének színe előtt alázattal meghajlok a meggyilkoltak emléke előtt, azoké előtt, akiknek nincs sírjuk, amelynél bocsánatot kérhetnék tőlük" - mondta Johannes Rau, aki a német politikusok közül elsőként kapott meghívást az izraeli parlamentbe.
"Bocsánatot kérek a németek tetteiért, a magam és nemzedékem nevében. Teszem ezt Önök előtt, akik a kétezer év után újjászületett s a világ zsidóságát, de főleg a holokauszt túlélőit befogadó Izrael Államot képviselik" - tette hozzá.

A rendkívüli ülést megnyitó házelnök, Avraham Burg, akinek családja Németországból származik, a következőképpen indokolta, miért adott engedélyt Raunak, hogy németül beszélhessen a knesszet szószékéről: "az a fontos, hogy ki beszél, nem pedig az, hogy milyen nyelven". Márpedig "Rau úr Izrael legjobb barátja Németországban" - mondta.

Ehud Barak izraeli miniszterelnök is megállapította, hogy Németország egyike Izrael legjobb barátainak Európában, és rendre Izrael mellett foglal állást a világpolitikai színtéren.

"Bennünket, németeket örökké kísérni fognak a gyilkosságok képei, amelyekért Németország a felelős. Ez az emlék eltéphetetlen kapcsolatot teremt a németek és az izraeliek között. Ilyen értelemben az izraeli-német viszony sohasem lehet normális, hanem mindig is különleges lesz'' - fejtegette Rau.

A német elnök arra kérte a fiatalabb nemzedéket, hogy őrizze meg az emléket. Kifejezte háláját a meghívásért, amelyet kettős szándék tanújeleként értékelt: egyrészt elhatározást látott benne a történelem következetes feltárására, másrészt bátorságot a történelem rémségei által okozott bénultság megszüntetésére.

Rau félreérthetetlen utalást tett az osztrák szélsőjobbnak a bécsi kormányba való bekerülésére. ''Európa nem hagyja, hogy egyik tagja megkérdőjelezze alapértékeit, azt, hogy az EU a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok, az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság elvein nyugvó értékközösséget alkot.''

"Sohasem fogjuk eltűrni, hogy az idegengyűlölet, a fajgyűlölet és a nacionalizmus ismét gyökeret verjen Európában" - tette hozzá.


(MTI)

Ajánló:

Az izraeli parlament honlapja. (angolul)