Az angolok közel fele hisz a szellemekben

A legújabb felmérések szerint Nagy-Britannia lakóinak majdnem a fele, 42 százaléka vallja azt, hogy szellemek, fantomok és kísértetek valóban léteznek. Elsősorban a skótok és az északírek hisznek a kísértetekben. Yorkban például természetfeletti túrára lehet befizetni, amelynek során a kísértetekben leginkább bővelkedő épületeket lehet végigjárni.

Ön látott-e már szellemet?

Igen, láttam alak formájában megjelenő szellemet

Igen, láttam már elmosódó foltot, amit szellemnek véltem

Nem, de furcsa hangokat már hallottam

Nem láttam, nem hallottam, de hiszek a szellemek létezésében

Nem láttam, nem hallottam, és nem is hiszek a szellemekben

Ha látott már szellemet, kérjük írja meg történetét!

A felmérés során a legtöbb skót és északír úgy nyilatkozott: már látott kísértetet, vagy legalább is érezte a jelenlétét. Leginkább az idősek és a dél-angliaiak szkeptikusak a szellemekkel kapcsolatban.

Mark Graham, az Eredeti Kísértetséta Vállalat tulajdonosa természetfeletti túrákat szervez Yorkban. Graham azt tapasztalta: minél délebbről származik valaki, annál inkább vonakodik, hogy elismerje, ha voltak már kísértetekkel kapcsolatos élményei. "Mindenki fél attól, hogy kicsúfolják. Azonban az észak-angolok inkább hajlandóak beismerni, hogy találkoztak már szellemekkel" - nyilatkozta a BBC-nek.

Graham szerint azonban sok szkeptikus ember felenged egy általa vezetett túrán, amikor észreveszi, hogy a többieket is érdekli a története. "Ugyanígy, ha bemegyek egy nyilvános helyre, egy kávézóba vagy sörözőbe, az emberek egyből elkezdenek gúnyolódni. Azonban nem kell tíz perc, és mindenki elkezdi a kísértetes történeteit mesélni" - mondta.

York: Nagy-Britannia egyik legkísértetiesebb városa

York az egyik olyan város, amely joggal versenghet Nagy-Britannia legkísértetiesebb városa címéért, mivel a város lakói azzal dicsekednek, hogy legkevesebb 140 helyi kísértetük van. "Ez egy nagyon ősi város. Aki idejön, egyből fogékonyabb lesz a kísértetekre" - állítja Mark Graham, aki maga még nem látott ugyan szellemeket, de "az árnyékukat már igen, és a hangjukat is hallottam".

Sherri Steel, a yorki kastélymúzeum munkatársa megpróbált utánajárni a kísértethistóriáknak. "Nagyon nehéz olyan embert találni, aki már valóban látott kísértetet. Többnyire mindenki csak a 'barátom barátjának' a történetét ismeri, és mivel ezek mind hátborzongató történetek, valószínű, hogy egyre jobban kiszínezték őket" - mondta.

A yorki kísértetek állítólag nagyon különfélék. Vannak közöttük római kori legionáriusok, akik a pincéken át menetelnek, illetve nyögdécselő meggyilkolt gyerekek szellemei, akiket az 1850-es években égettek el.
Steel szerint a kastélymúzeum is tele van kísértetekkel. Az épület egykor börtön volt, és számos kivégzést hajtottak végre a helyszínen. "Az egyik látogató azt állította, hogy az egyik éjszaka egy nőt és egy gyereket hallott énekelni, de nem látott senkit. Ez azonban valószínűleg azért van, mert furcsa története van a kastélynak, ami még kísértetiesebbé válik sötétedés után" - vélte.

A legtöbbször csak kísérteties hangokat hallani

"Az emberek hajlamosak arra, hogy egy ilyen helyen természetfölötti hangokat halljanak" - állítja Mark Graham. Azonban nem mindegyik szellemnek van rémisztő története. Graham szerint Yorkban van a legtöbb szerelmes szellem. Azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Buckingham második hercege például a Kakas és Palack elnevezésű fogadóban kísért. A herceg nagy nőcsábász volt életében, és halála után is gyakran feltűnik a mosdókban. "El sem tudják képzelni, hogy megörülnek az emberek, amikor észreveszik őt" - mondta Graham.

Mindenre van magyarázat

Az angolok hitével ellentétben a tudósok számos magyarázattal tudnak szolgálni a furcsa jelenségekre. Simon Sherwood parapszichológus, a northamptoni egyetem tudósa szerint az emberek által tapasztalt kísértetes jelenségeknek meglehetősen racionális magyarázatuk van. "Általában akkor találkoznak az emberek szellemekkel, amikor félálomban vannak. Ilyenkor előfordul, hogy arcokat vagy egész alakokat látnak, akikben az ismerőseiket vélik felfedezni" - mondta. "Olyan is előfordul, hogy nem látnak semmit, de érzik valakinek a jelenlétét."

Azonban az álmokkal ellentétben ezeket a félálomban tapasztalt látomásokat még nem kutatják a tudósok. "Mivel az átlagemberek nem sokat tudnak erről a jelenségről, hajlamosak természetfeletti vagy paranormális dolognak tartani" - tette hozzá Sherwood.

A tudósok szerint az is téves érzet, ha valaki úgy véli: valóban szellemet lát. "Amikor valaki arra ébred, hogy nem bír megmozdulni, nehezen lélegzik, nyomást érez a mellkasában, és úgy emlékszik: arcokat vagy alakokat látott, egyből arra gondol, hogy valami természetfeletti történt vele."

A paranormális jelenségekben hívők és a szkeptikusok nem tudják meggyőzni egymást. Mindenesetre a BBC cikkének szerzője azt ajánlja: bármelyik tábor hívei is, ne tartózkodjanak hosszú ideig a yorki Kakas és Palack fogadó mosdójában.

Ajánló:

(angolul)