Szerdán sem találták meg a magyar alpinistákat

Szerdán is hiába keresték az osztrák hegyimentők az eltűnt magyar alpinistákat. Délben meg kellett szakítani a kutatást, mert a napsütés miatt újból lavinák indultak meg a magasabb régiókból. A hegymászók a karintiai Grossglockneren tűntek el hat nappal ezelőtt.

Nem találták nyomát a három eltűnt magyar hegymászónak szerdán sem a mentőosztagok. Miközben a remény egyre fogy, a hegyimentők és a szakértők a déli órákban újra arról tanácskoztak, mit tehetnek még a keresettek felkutatásáért. Egész Karintiából több mint 50 csendőrt és hegyimentőt, valamint húsz keresőkutyát vontak össze, s a csoport szerdán kora reggel indult a magyarok keresésére. Velük tartott mintegy 15 magyar hegyimentő is, akik a három fiatalember eltűnésének hírére érkeztek a helyszínre.

Délben meg kellett szakítani a kutatást, mert a napsütés miatt újból lavinák indultak meg a magasabb régiókból. A mentőakció csütörtökön folytatódik.

A karintiai tévéadó déli híradóműsorában megmutatták a helyszínt: a lavina, amely alatt és körül a három fiatalembert keresik, mintegy tíz méter széles szakadékot vágott a hóba, amelyet jobbról és balról 2-3 méter magas hófal határol.

A hegyimentők elmondták: jelentős mértékben megnehezíti a kutatást, hogy a magyaroknál nem volt úgynevezett lavina-csipogó, amely jelzi a szerencsétlenül jártak helyét a mentőknek, s amelynek használatát az illetékes osztrák hatóságok nyomatékosan ajánlják minden hegymászónak.

A helyszínen meghibásodott a hadsereg egyik helikoptere, amelynek hajtóművében a szokásostól eltérő zajokat és rezgéseket észlelt a pilóta, így a mentők sílécen tértek vissza a völgybe. Az osztrák televízió déli híradója szerint a helikopter hajtóművét a helyszínen fogják kicserélni. (Az osztrák hegyimentők akcióihoz mindig a hadsereg kölcsönzi a szükséges számú helikoptert.)

(MTI)

Korábban:

(2000. március 22.)