Szerbiában varratja egyenruháit a KFOR

Jugoszláv vámosok olyan egyenruhákat és más ruhadarabokat foglaltak le, amelyeken a hivatalosan feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) jelvényei szerepeltek.

A szerb hatóságok Olaszországot is megvádolták azzal, hogy olcsó szerb munkaerővel varrat egyenruhákat a NATO-vezetésű koszovói békefenntartók kötelékében szolgáló katonái számára.

Mihalj Kertes, a Jugoszláv Vámhivatal vezetője sajtóértekezletén olyan egyenruhákat, kesztyűket, kezeslábasokat, pulóvereket sőt fehérneműt mutatott fel, amelyeken a szerbek ellen küzdő koszovói albán UCK jelvényei voltak láthatók.

Mint Kertes elmondta, a ruhaszállítmányt, amelyet küldőik - állítása szerint - a koszovói UCK-nak szántak, Svédországból indították útnak "humanitárius segély" minősítéssel, de a jugoszláv hatóságok lefoglalták, amikor Magyarország felől Jugoszláviába érkezett a küldemény. Az UCK tavaly, a NATO-erők koszovói bevonulása után hivatalosan feloszlott, de időről időre felröppennek olyan hírek, hogy a szervezet azért mégis "él és mozog".

Kertes megerősítette, hogy három: bori, knjazevaci és nisi szerb vállalat egy cseh cég megrendelésére olasz katonai (KFOR) egyenruhákat készíttet.

A kissé zegzugosnak tűnő tranzakciónak az az értelme, hogy a szerb munkaerő minden környező országénál sokkal olcsóbb.

(MTI)