Dragan Nikolics a hetedik letartóztatott szerb háborús bűnös

Lord Robertson NATO-főtitkár nyilatkozatban jelentette be, hogy a boszniai nemzetközi békefenntartó erők (SFOR) katonái őrizetbe vették a háborús bűnökkel gyanúsított szerb Dragan Nikolicsot.

A hágai vádirat szerint Nikolic volt annak a susicai tábornak a parancsnoka, amelyet Vlasenica boszniai város pontosan nyolc évvel ezelőtt történt szerb bevétele után állítottak fel. A fél évig működő tábort a szerb hadsereg és a helyi milícia vezette. Nikolicot, mint táborparancsnokot emberiség elleni bűncselekmények, az 1948-as genfi konvenciók súlyos megsértései, gyilkosság, kínzás, törvénytelen elzárás és más embertelen cselekmények miatt helyezték vád alá.

Lord Robertson elégedetten nyugtázta a nyilatkozatban, hogy főtitkárságának kezdete óta immár a hetedik, szökésben levő háborús bűnös kerül a hágai törvényszék kezére, akit a SFOR az ENSZ BT idevágó határozata alapján és a NATO tanácstól kapott felhatalmazással élve tartóztatott le.

A főtitkár ezúttal is figyelmeztette a még bujkáló háborús bűnösöket: láthatják, senki sem menekül az igazságszolgáltatás elől. A még szökésben levők jobban teszik, ha önként feladják magukat, mert valamennyien sorra kerülnek. Robertson elismerését fejezte ki a SFOR katonáinak és parancsnokainak bátorságukért, odaadásukért és szakértelmükért, amit az akcióban tanúsítottak.

Nikolicsnak személyazonossága ellenőrzése után Hágában kell felelnie a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűneiért.

(MTI)