A még mindig élő nacionalizmus akadályozza a boszniai menekültek hazatelepülését

A boszniai három fő népcsoport több ezer tagja együtt tüntetett szombaton Tuzlában, tiltakozását fejezve ki a háborús menekültek hazatelepítésének vontatottsága miatt. A Hazatérés jelszóval tartott tüntetésen többnyire olyanok vettek részt, akik az 1992-1995-ös boszniai háború elején az ország keleti részén lévő lakóhelyük elhagyására kényszerültek és azóta is számos akadályba ütközik visszatérésük a radikális beállítottságú boszniai által ellenőrzött területre.

A muzulmán-horvát föderáció területén fekvő észak-boszniai városban szerb, horvát és muzulmán menekültszervezetek közös szervezték a tiltakozó megmozdulást, amelyen a menekülthazatelepítés vontatottságával szembeni országos elégedetlenségnek adtak hangot.

Más boszniai városoktól eltérően Tuzlában fennmaradt a háború előtti etnikai egyensúly, és a nacionalista pártok nem kerültek fölénybe. Boszniában - a délszláv háborúkat lezáró 1995-ös daytoni megállapodások aláírása után öt évvel - azonban még mindig közel 1,1 millióra teszik azok számát, akik az ország területén, de nem a háború előtti lakóhelyükön, vagy külföldön élnek menekültként.

A problémákat jelzi a kelet-boszniai Janjában a héten történt incidens: hazatérő muzulmánok tűztek össze szerb menekültekkel, akik az általuk elfoglalt muzulmán házakból való kitelepítésük miatt tiltakoztak.

Hasonló akadályokba ütköznek ugyanakkor azok a szerbek is, akik a nyugat-boszniai Drvarba szeretnének visszatérni egykori otthonaikba, amelyeket most a háború alatt Bosznia más területeiről idetelepült radikális horvátok laknak.

A hazatérőknek gondot jelent az otthonaik helyreállításához szükséges források és az iskoláztatási lehetőségek hiánya, illetve a munkanélküliség is.

(MTI)

Ajánló:

A CNN dossziéja Boszniáról. (angolul)