Clinton ígérete megosztja Kolumbiát

Heves vitákat váltott ki Kolumbiában az amerikai elnök szerdai villámlátogatása. A baloldali mozgalmak szerint ugyanis a bogotai kormánynak nyújtott washingtoni segély valójában a "jenki imperializmus" eszköze. A biztonsági erők egy pokolgépes merényletet is meghiúsítottak.

"Ez nem Vietnam, és nincs szó jenki imperializmusról sem" - hangoztatta a Reuters szerint a szerdán néhány órára Kolumbiába látogató Bill Clinton. Az amerikai elnök azért kényszerült magyarázkodásra, mert a latin-amerikai ország baloldali mozgalmai szerint az az 1,3 milliárd dolláros segélycsomag, amelyet Washington a kábítószer-ellenes harcra megítélt Bogotának, valójában a hosszú évek óta tartó gerillaháború felizzását eredményezi majd.

A kolumbiai fővárosban diákok és szakszervezeti mozgalmak tagjai tüntettek az amerikai nagykövetség előtt. Ugyanakkor a rendőrség pokolgépes merényletet hiúsított meg Cartagena városában, ahova az amerikai elnök ellátogatott. Mint arról a CNN beszámolt, a két kilogrammos szerkezet nagyobb károkat aligha okozott volna, elhelyezésének célja inkább a pánikkeltés lehetett.

Kolumbiában mindezek ellenére javarészt szívesen fogadták az amerikai vezetőt. Egy, az MTI által idézett Gallup-felmérésből például az derült ki, hogy a lakosság 56 százaléka annak örülne, ha az Egyesült Államok katonailag is részt venne a 36 éve tartó gerillaválság lezárásában.

(Magyar Hirlap)