Eladhatják az athéni Goethe Intézetet

Háborús kártérítés miatt egy görög bíróság elárverezné a német állam görögországi javait. A 25 millió dolláros kárigényre egy 1944-ben lemészárolt falu lakóinak hozzátartozói nyújtottak be keresetet.

Egy elhúzódó peres eljárás újabb fejezete kezdődött el ezzel. 295 görög perli kártérítésért a német államot, mert 1944 júniusában a náci megszállók megölték 218 hozzátartozójukat. Livádia város bírósága első fokon meg is ítélte a felpereseknek a követelt 9,4 milliárd drachmás (25 millió dolláros) kártérítési összeget.

Ennek alapján bírósági végrehajtók megkezdték júliusban az Athénban működő Német Régészeti Intézet és az athéni Goethe Intézet értékbecslését, hogy előkészítsék ezek kisajátítását és elárverezését. A német állam jogi képviselői kérték az ítélet felfüggesztését, mert szerintük a livádiai ítélet többszörösen is hibás jogilag.

Először is azért, mert a görög törvények nem hatalmazzák fel a görög bíróságokat, hogy nemzetközi kapcsolatokat érintő ügyekben ítéletet hozzanak. Másodszor azért, mert a görög igazságügyi minisztérium engedélye nélkül nem szabad külföldi tulajdonban lévő javakat kisajátítani Görögország területén. Harmadszor pedig azért, mert Németország fizetett már a hatvanas években 115 millió márka (akkori árfolyamon 56 millió dollár) kártérítést a nácizmus görögországi áldozatainak, s az akkori megállapodásban a görög fél minden további követelésről lemondott.

Egy athéni bíróság júliusban felfüggesztette a végrehajtást 2000 szeptember elsejéig. A német fél most azt kéri, hogy hosszabbítsák meg a felfüggesztésről szóló végzést 2001 októberéig. Addigra végleges ítéletnek kell születnie a livádiai bíróság döntésének törvényességéről. Az athéni bíróság most ennek a meghosszabbítási kérelemnek az elbírálását kezdte meg, és várhatólag egy hónapon belül hozza meg a döntését.

(MTI)

Ajánló: