Nagy-Britanniában országos adatbázist kívánnak létrehozni a bűnözők DNS-mintáiból

A brit kormány azt tervezi, hogy három éven belül országos adatbázisban rögzíti valamennyi bűnöző DNS-mintáját. A DNS-bank közel hárommillió bűnöző és gyanúsított - a betörőtől a gyilkosig - mintáját tárolná, és lehetővé tenné az azonnali hozzáférést a rendőröknek már a nyomozás kezdeti szakaszában is.

Tony Blair brit miniszterelnök a rendőrség vezetőivel megtartott találkozóján bejelentette, hogy a kormány 109 millió fontot biztosít az adatbázis mihamarabbi létrehozására.

A DNS-bank a belügyminisztérium adatai szerint mintegy hárommillió bűnöző és gyanúsított - a betörőtől a gyilkosig - mintáját tárolná, és lehetővé tenné az azonnali hozzáférést a rendőröknek már a nyomozás kezdeti szakaszában is. A jelenlegi brit szabályozás szerint a rendőrök minden gyanúsítottól vehetnek ugyan nyálból származó DNS-mintát, ám a magas költségek miatt - egy mintavétel 40 fontba (18 ezer forint) kerül - csak a súlyos bűncselekmények esetében alkalmazzák az eljárást, mivel hiányzik a szükséges anyagi forrás. A rendőrség csak akkor tarthatja meg a mintákat - az adatbázisban jelenleg közel egymilliót tárolnak -, ha az illetőt elítélte a bíróság.

Az országos adatbázis létrehozásának terve miatt a munkáspárti kormány összeütközésbe került az emberjogvédő csoportokkal, mivel azok épp a minap adták hírül, hogy a belügyminisztérium több tízezer ártatlannak talált személy DNS-adatait őrzi. Ugyanis kiderült: a rendelkezés ellenére nem vált mindennapos gyakorlattá, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően meg is semmisítsék a felmentett gyanúsítottak adatait.

A brit bíróságok önmagában nem, csak más bizonyítékokkal alátámasztva fogadják el a DNS-mintákat bűncselekmények bizonyítékaként. A DNS-adatok azonban az utóbbi öt évben 65 000 bűncselekmény felderítésében játszottak kulcsfontosságú szerepet. A szakemberek szerint a rendszer szinte sebészeti pontosságú, mivel 1 a 37 millióhoz az esélye a tévedésnek.

(MTI)