A román államfő közös állásfoglalás kidolgozását javasolja a Jugoszláviával szomszédos országoknak

A jugoszláviai ellenzék választási győzelme után kialakult helyzettel kapcsolatos közös állásfoglalás kidolgozását javasolta Emil Constantinescu román elnök a Jugoszláviával határos országok államfőinek.

A bolgár, a horvát, a macedón és a magyar államfő különösen nagy érdeklődéssel fogadta a kezdeményezést, hogy közös állásfoglalásban üdvözöljék a jugoszláviai demokratikus erők választási győzelmét, kifejezzék az összes szomszédos ország szolidaritását a szerb néppel az együttműködés, a stabilitás és a béke új korszakában, amelyet Vojiszlav Kostunica győzelme nyit az egész délkelet-európai térség számára - közölte a román államfői hivatal.

Emil Constantinescu telefonon beszélt Vojiszlav Kostunicával is, akinek gratulált történelmi győzelméhez, és a román állam, a román állampolgárok teljes barátságáról, szolidaritásáról biztosította a szerb népet.

A román államfő külön nyilatkozatban közölte, hogy a szeptember 24-én tartott jugoszláviai választások "nagy győztese a demokrácia volt, és ezzel véget ért az a rezsim, amely évtizedes pusztulást, tragédiát és elszigeteltséget okozott a baráti szerb népnek". Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a demokráciának ezt a győzelmét megpróbálják jelentéktelenné vagy érvénytelenné tenni olyan manőverekkel, amelyeknek az a célja, hogy a hatalmon tartsák a saját állampolgárai által elutasított rezsimet.

A román elnök kifejezte azt a meggyőződését, amely szerint a Milosevics-rezsim bármennyire az erőszakra és az állampolgárok elnyomására épül is, az utolsó órában kénytelen lesz megérteni, hogy nem zavarhatja tovább Jugoszlávia és az egész térség békéjét és biztonságát.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 1.)