Az indonéziai parlamenti elnök is bíróság elé állítaná Suhartót

Akbar Tandjung, Indonézia nagy befolyású parlamenti elnöke is csatlakozott azokhoz, akik követelik, hogy Suharto exelnök - a korrupciós vád minapi elejtése ellenére - álljon bíróság elé.

Egy jakartai bíróság a héten úgy határozott, hogy a volt diktátor fizikailag és szellemileg nem alkalmas a peren való részvételre. A döntés heves tüntetéseket váltott ki a fővárosban.
"Suharto jogi felelőssége időben nem korlátozható" - idézte egy internetes újság a parlament elnökét. - "Ha bizonyíték lesz arra, hogy elnöksége idején megszegte a törvényt, akkor (a felelőssége vonás) újra megtehető. Minden attól függ, milyen bizonyítékok kerülnek elő."

Marzuki Darusman főügyész szerint a kormány fellebbezni fog a Suharto ügyében született döntés ellen. Az eredeti vád szerint az exállamfő a hadsereg támogatta 32 éves uralma idején 571 millió dollárnyi közpénzt sikkasztott el.

Abdurrahman Wahid elnök utasítást adott arra, hogy a fellebbviteli tárgyalásra keressenek "tiszta, megvásárolhatlan" bírókat. A kormány is elismeri, hogy az ország igazságügyi rendszerét áthatja a korrupció.
A Suharto elleni vádat ejtő öttagú bírói testülete vezetője még pénteken visszautasította Wahid nyilatkozatát, miszerint "megvásárolt döntést" hoztak volna.

Indonézia katonai és politikai elitje eközben vasárnap megemlékezett arról az 1965-ös kommunista puccskísérletről, amelyben valósággal lefejezték az ország tábornoki karát. A főváros egyik parkjában tartott gyűlésen ott volt Megawati Sukarnoputri alelnök asszony is, az országalapító és az események idején elnöklő Sukarno elnök lánya.
A 35 év előtti, azóta is "nemzeti tragédiának" nevezett események elindítói voltak azoknak a fejleményeknek, amelyek Sukarno bukásához vezettek. A hatalomátvételi kísérletet Suharto tábornok vezetésével verték le, aki egy évvel később átvette a hatalmat a lemondott Sukarnótól.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. szeptember 29.)