Negyedik napja tartanak az izraeli-palesztin összecsapások

Robbanásig feszült a helyzet Ciszjordániában és a Gázai-övezetben, ahol további két palesztin meghalt és hetven ember megsebesült vasárnap délelőtt a palesztin tüntetők és az izraeli katonaság között negyedik napja tartó összecsapásokban.

A ciszjordániai Náblúszban, a József sírjaként emlegetett zsidó szent helyen egy palesztin rendőrt, a Gázai-övezet déli részén fekvő Refah településen egy tízéves fiút ért halálos lövés. Ezzel a két újabb áldozattal 26-ra emelkedett a péntek óta megölt palesztinok száma.

Egy palesztin katonai szóvivő szerint Náblúszban tüzet nyitottak az izraeli hadseregre, és az izraeliek az őket ért támadásra válaszoltak. Az AFP jelentése szerint a szóvivő megerősítette, hogy heves tűzpárbaj alakult ki az egyiptomi határ közelében fekvő Refah településen is, de az izraeliek nem szenvedtek veszteségeket.

Gázában vasárnap katonai tiszteletadással eltemették azt a palesztin rendőrt, aki szombaton halt meg az izraeliek lövedékeitől, a Gázai-övezetben fekvő Dzsabalíja menekülttáborban pedig a Hamász palesztin ellenálló szervezet egyik harcosát, akit ugyancsak szombaton lőttek le az izraeli katonák. Mindkét gyászszertartás az Izrael elleni bosszúra felhívó tüntetésbe torkollott.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 1.)