Sugárzó fűtőanyag-darabot találtak a csernobili szarkofágon

A 20 centiméteres töredék, amelyre még a múlt héten bukkantak egy rutinszerű ellenőrzés során az 1986-os robbanásban tönkrement reaktor szarkofágjának tetején, közvetlenül a felszínén mintegy 200 röntgenegység sugárzást bocsát ki magából, ami a megengedett érték 150 000-szerese. Mégsem ért sugárfertőzés senkit, mert a sugárzás ereje 1 méter távolságban már 1 röntgenegységre csökken - jelentette az AP az erőmű illetékeseire hivatkozva.

A fűtőanyagdarab egy szellőzőnyíláson át repülhetett a tetőre a tönkrement 4-es reaktor és a még mindig működő 3-as reaktor között - közölte Szvetlana Linkevics, a szarkofágon dolgozó munkások szóvivője.

A szakértők vizsgálják a "lelet" biztonságos eltávolításának módját. 100 megengedett sugárzási dózis érheti azt a személyt, aki egy órán át tartja kezében a sugárzó tárgyat - mondta Linkevics.

A felrobbant és leégett 4-es reaktor maradványait borító betonszarkofág akár több tonna radioaktív fűtőanyagot és port is rejthet magában.

A szerencsétlenség pillanatában 180 tonna nukleáris fűtőanyag volt a reaktorban, s ebből csak 140 tonnával tudtak elszámolni a tudósok. Ukrajna megígérte, hogy december 15-én véglegesen leállítja a atomerőmű utolsó, még működő 3-as reaktorát is.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint nem történt légkörszennyezés, illetve rendellenes sugárzás Csernobilban.

(MTI)

Ajánló: