A szövetségi legfelsőbb bíróság nem igazán érti, miért kell az újraszámlálásokkal foglalkoznia

Az amerikai legfelsőbb bíróságon folyó meghallgatásról a tárgyalóteremből menet közben kijött szaktudósítók elmondása szerint egyes bírák olyan kérdéseket tettek fel az elsőként szóló republikánusok jogi képviselőinek, amelyek arra vonatkoztak, hogy miért kell egyáltalán foglalkoznia a bíróságnak ezzel az üggyel.

Értesülések szerint a bírák kérdéseiből az a dilemma volt kiolvasható, hogy nem kellene-e mindent visszautalni a floridai legfelsőbb bíróság elé, vagy pedig - ha már szövetségi szintű beavatkozás látszik indokoltnak - előbb az amerikai kongresszus elé utalni a vitákat.

Ezekből az első kérdésfeltevésekből azonban még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a bíróság tagjainak vélhető álláspontját illetően.

A tekintélyes testületnek kilenc tagja van, közöttük két hölgy. Hármat az idők folyamán Ronald Reagan, egyet még Richard Nixon, egyet Gerald Ford, kettőt az idősebb Bush, kettőt pedig Bill Clinton nevezett ki.

Ez a testület, bár nem arról határoz, hogy ki legyen az Egyesült Államok 43. elnöke, eldöntheti a vitát. A bíróság ma budapesti idő szerint délután négykor kezdte másfél órás ülését. A bíróságnak gyakorlatilag arról kell határoznia, hogy a floridai legfelső bíróság túllépte-e hatáskörét, amikor kiterjesztette a szavazatszámlálás végső határidejét, és elrendelte, hogy a számlálás köztes eredményeit is bevegyék a floridai végeredménybe.

(MTI)