Kilenc bírón Amerika szeme

Összesen 162 fémláda csomagolva, rendőri kísérettel, bérelt teherautókon indult útnak csütörtökön több mint egymillió szavazócédulával Tallahassee-be, Florida állam fővárosába. Ha netalán az amerikai szövetségi legfelső bíróság zöldutat adna a szavazatok újraszámlálásának, akkor Palm Beach és Miami-Dade megye voksai kéznél lesznek.

A szövetségi legfelső bírósághoz Bush és Gore, a két elnökjelölt (budapesti idő szerint) csütörtök este tízig nyújthatta be az utolsó írásos érveket, hogy a magas testület ma azokat egyáltalán megfontolás tárgyává tegye. A kilenctagú bíróság azonban eddig semmi jelét nem adta annak, hogy még aznap dönt; az "ítélethozatal" akár napokig is eltarthat.

Az abszurdba hajló események újabb fejezete szerdán azzal kezdődött, hogy egy floridai bíró, biztonságban akarván tudni magát, eleve magához kérte a demokrata Gore-csapat által vitatott mintegy 14 ezer szavazatot az említett két megyéből.

Bush és stábja felszólamlással élt: a bizonytalan voksok kiválogatása eleve szubjektív - tehát a bíró elé kell vinni a két megyében leadott több mint egy millió voksot. A szállítás, a több mint négyszáz mérföldes autóút, a rendőri kíséret, bérelt konvoj - már most hollywoodi forgatókönyvírókra vár.

A republikánus többségű floridai törvényhozás pedig arra készül, hogy kijelölje 25 elektorát, akik majd december 18-én nyilván Bushra adják voksaikat. Gore tegnap máris kilátásba helyezte, hogy Florida eme lépését is perelni kívánja. A peres eljárásokat már az amerikai közönség sem képes nyomon követni. Ma jön képbe a szövetségi legfelső bíróság. A tekintélyes testületnek kilenc tagja van, közöttük két hölgy. Hármat az idők folyamán Ronald Reagan, egyet még Richard Nixon, egyet Gerald Ford, kettőt az idősebb Bush, kettőt pedig Bill Clinton nevezett ki.

Ez a testület, bár nem arról határoz, hogy ki legyen az Egyesült Államok 43. elnöke, eldöntheti a vitát. A bíróság ma budapesti idő szerint délután négykor tart másfél órás ülést: gyakorlatilag arról kell határoznia, hogy a floridai legfelső bíróság túllépte-e hatáskörét, amikor kiterjesztette a szavazatszámlálás végső határidejét és elrendelte, hogy a számlálás köztes eredményeit is bevegyék a floridai végeredménybe.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. november 30.)