Nagy-Britanniában már 16 évesen testi kapcsolatba léphetnek az azonos neműek

A brit parlament felsőházának többszöri elutasítása és az egyházi vezetők tiltakozása ellenére a munkáspárti kormány pénteken elfogadottnak nyilvánította a szexuális bűncselekményekről szóló törvény megváltoztatatását. A döntés 16 évre szállította le a homoszexuálisok esetében is a kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat korhatárát.

A brit parlament felsőházának tagjai az 1999-es, majd az idei törvényhozási ülésszakon is háromszor szavazták le a kormány törvénytervezetét, amely a heteroszexuálisokkal azonos jogokat biztosít az azonos neműeknek. Mivel az alsóházi képviselők tavaly és idén is mindhárom olvasatban elfogadták a törvénymódosítást, a kormánynak joga volt az igen ritkán használt úgynevezett Parlamenti Törvény alkalmazására, amely lehetővé teszi a kormány által beterjesztett törvénytervezetek elfogadását a lordok házának egyetértése nélkül. A törvényt az elmúlt évtizedekben csak három esetben alkalmazták a különböző kormányok.

A munkáspárti kormány az 1997-es választási programjában hirdette meg, hogy a heteroszexuálisokkal egyenlő jogokat biztosít az azonos nemű pároknak. Az Emberi Jogok Európai Bírósága már korábban úgy foglalt állást, hogy Nagy-Britanniában hátrányos megkülönböztetésben részesülnek az azonos neműek azáltal, hogy az 1994-ben elfogadott brit törvény csak a heteroszexuálisok számára állapította meg 16 évben a kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat alsó korhatárát.

A lordok házának tagjainak többsége pártállás nélkül, nemkülönben az angol egyházak vezetői ellenvetéseikben a nemi úton terjedő betegségek, mint például az AIDS veszélyeire hívták fel a
figyelmet, és azzal érveltek, hogy a 16 éves fiataloknak szükségük van a védelemre a bizalmukkal esetleg visszaélőkkel szemben, ahogyan ezt bizonyították az elmúlt években feltárt szexuális bűncselekmények a fiatal fiúk körében.

(MTI)

Ajánló:

Szervezet a magyar melegekért.

Korábban:

(2000.11.14.)