400 ezer szarvasmarhát ölnek le Németországban

Németországban 400 ezer marhát vágnak le, hogy megakadályozzák a kergemarhakór esetleges elterjedését. A farmerek és az állatvédő szervezetek tiltakozása csak késleltette a döntés meghozatalát. A németországi költségek elérhetik a 300 millió dollárt. Uniós tisztviselők 7 milliárd eurós, kergemarhakórral kapcsolatos kiadásra számítanak az elkövetkező öt évben.

Németország döntött 400 ezer, 30 hónapnál idősebb, kergemarhakórral fenyegetett szarvasmarha "halálos ítéletéről". Erre a marhahúspiac stabilizálása miatt van szükség - írja a BBC.

A marhák lemészárlására az Európai Unió programja keretén belül kerül sor, amely 2 millió állat levágásával számol június végéig. Az Európa Tanács 971 millió eurós (904 millió dollár) segélyt ígért a program lebonyolítására szerdán.

Franciaország és Írország már január első hetében megkezdte a terv végrehajtását. Renate Kuenast, a német fogyasztóvédelmi és mezőgazdasági miniszter azonban a farmerek és az állatvédelmi szervezetek miatt nehezen szánta rá magát a döntésre.

A német farmerek a piaci árakat megközelítő kompenzációra számíthatnak. A számla Brüsszel és Berlin között oszlik majd meg. A felvásárlás, a tesztelés és a mészárlás költségei több mint 300 millió dollárra rúgnak. Ebből Brüsszel 135 milliót fedez.

Németországban a marhahúsfogyasztás 30 százalékkal esett, nagyobb mértékben, mint bárhol másutt Európában. A berlini kormány a kötelező tesztelést minden, 24 hónapnál idősebb marhánál előírta. Kötelezővé tette azt is, hogy azoknál a gulyáknál, ahol megbetegedést észleltek, minden állatnak át kell esnie a szűrésen.

Michaele Schreyer, az Európai Unió költségvetési megbízottja elmondta, 700 millió eurót (651 millió dollár) utalnak ki az állatok felvásárlására és elpusztítására. Ezenfelül 238 millió eurót szánnak ártámogatásra a piacokon és 33 milliót vizsgálatokra.

Európai uniós mezőgazdasági tiszviselők elmondták, a krízis több mint 7 milliárd eurót fog felemészteni az elkövetkező öt évben.

[origo]

Ajánló:

angolul