A Lockerbie-perben érintett családok az ügy további vizsgálatát kezdeményezik

A szerdán kihirdetett ítélettel nem elégedettek a hozzátartozóik, akiknek rokonai 1988-ban meghaltak azon a repülőgépen, amely Lockerbie városa felett robbant fel. Az áldozatok amerikai hozzátartozói polgári pert terveznek indítani a líbiai kormány ellen, mert a líbiai kormányt tartják a merénylet igazi felelősének. Szerdán a Lockerbie-per egyik gyanúsítottját felmentette, a másikat életfogytiglanra ítélte a skót bíróság.

A Lockerbie-ügy új fejezete kezdődött el az ítélet kihirdetésével. Az 1988 decemberében felrobbant PanAm utasszállító gép elleni merényletben a skót bíróság szerdán a két gyanúsított közül csak az egyiket, Ali al-Megrahit találta bűnösnek, akit életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. A másik líbiai vádlottat a bíróság felmentette. A 48 éves Megrahi legkorábban 20 év múlva szabadulhat. Líbia fővárosában, Tripoliban az ítélethirdetés után tüntetők vonultak az utcákra. Az emberek a Lockerbie-per és a Nyugat ellen tüntettek.

A pokolgépes robbantás 1988. december 21-én egy amerikai repülőgépen történt a skóciai Lockerbie fölött. A Boeing 747-es körülbelül 40 perccel a londoni reptérről való felszállás után robbant fel. A repülőgép roncsai Lockerbie városára zuhantak, ezzel letarolva a határváros egyes részeit.

Az áldozatok amerikai hozzátartozói polgári pert akarnak indítanak a líbiai kormány ellen, mert a líbiai kormányt tartják a merénylet igazi felelősének. Jim Swire, a brit hozzátartozók képviselője pedig azt közölte, hogy kampányt indítanak azért, hogy a hatóságok folytassanak további, nyilvános vizsgálatot az ügyben. Készül a menetrendje annak a lépéssorozatnak is, amit a brit és az amerikai kormány politikai vezetői terveznek tenni a diplomáciai csatában a líbiai vezető, Kadhafi ellen.

A BBC megkérdezte a líbiai külügyminisztert, hogy vállalják-e a felelősséget a katasztrófáért, mire a líbiai politikus azt válaszolta, hogy soha. Ugyanakkor egy korábbi BBC-interjúban Líbia brit nagykövete nem zárta ki a felelősség esetleges elismerését. Valószínűleg jövő hétre szerveznek egy találkozót New Yorkban az amerikai és a líbiai kormány között, hogy mit kell tennie Líbiának ahhoz, hogy a jelenleg érvényben lévő szankciókat feloldják.

Megrahi valószínűleg fellebbezni fog a skót bíróság ítélete ellen, melyet 270 ember ellen elkövetett emberölés bűntette miatt szabtak ki rá. Ha a fellebbezését elutasítják, vagy mégis elfogadja az ítéletet, akkor Skóciába szállítják, hogy egy ottani börtönben letöltse büntetését.

Ajánló:

Tények a repülőgép tragédiájáról