Belső robbanások okozták a Kurszk katasztrófáját

Amerikai szeizmológusok szerint belső robbanások felelősek a Kurszk orosz tengeralattjáró pusztulásáért. Az első kisebbet egy rossz torpedó, a végzetes második robbanást a fedélzeten szállított SS-N-19 típusú rakéták robbanófejei okozhatták. A kutatók szeizmológiai állomások méréseinek összehasonlításából következtettek.


Fotó: Reuters
A legénység egyik elhunyt tagját temetik
Amerikai kutatók megoldották az orosz Kurszk tengeralattjáró katasztrófájának rejtélyét. A NATO besorolás szerint Oscar-2 típusú, atomtöltet hordozására is alkalmas harci eszköz, egy a Barents tengeren folyó hadgyakorlat alatt szenvedett balesetet. A hajóval 2000 augusztus 12-én szakadt meg a kapcsolat. Fedélzetén 118 matróz lelte halálát.

Az Arizonai Egyetem kutatói Keith D. Koper és Terry C. Wallace, valamint Steven R. Taylor és Hans E. Hartse a Los Alamos Nemzeti Laboratóriumból a 2001. január 23-i Eos című amerikai geofizikai hetilapban tették közzé kutatásuk eredményét. A kutatók számos szeizmológiai állomás adatait felhasználták a 16 ezer, szerte a világban elhelyezett mérőállomás közül.

A szeizmológusok kizárták, hogy a robbanásokat becsapódások okozták volna. Megállapították, két detonáció történt a tengeralattjárón. Egy kisebb és egy az elsőnél 250-szer nagyobb. A két robbanás között 135 másodperc telt el.

A kisebb robbanást csak néhány közeli szeizmológiai állomás észlelte. Ereje az adatok alapján 250 kilogram robbanóanyagénak felelt meg. Ez megegyezik egy modern torpedó robbanófeje által kiváltott detonációval. A kutatók jelezték, az első robbanás a felszín közelében periszkópmagasságban történt, a Kurszk éppen lövésre kapott engedélyt rádión keresztül. Valószínűleg a torpedó még a Kurszk belsejében felrobbant, a detonáció jelentős részét a hajótest nyelte el - írják a szeizmológusok.

A nagyobb, második robbanás öt tonna TNT erejének megfelelő volt, az általa keltett rezgéseket 5000 kilométerrel távolabb is észlelték. Ez a detonáció 4-8 darab SS-N-19 típusú, a Kurszk által is hordozott, hajók elleni, hagyományos robbanófejjel ellátott rakéta robbanási erejével egyenértékű - állítják a kutatók.

Eredményeikből következtethető, hogy a kilőtt torpedó még a hajó belsejében, vagy ahhoz nagyon közel robbant fel. A tengeralattjáró orral előre süllyedni kezdett, majd a tenger fenekéhez csapódott. Ezután nem sokkal a fedélzeten keletkezett tűz elérte az ott tárolt többi rakétát, és ezek együttes felrobbanása okozhatta a Kurszk pusztulását.

Ez az elmélet szöges ellentéte annak, amit az ügy kivizsgálására felállított orosz bizottság állapított meg. Az oroszok szerint a Kurszk egy nyolcezer tonna vízkiszorítású tárggyal ütközött. Feltételezték azt is, hogy második világháborús akna okozta a katasztrófát.

[origo]

Ajánló:

angolul

Korábban:

(2000. 08. 21.)