Borisz Jelcin 70 éves

A moszkvai Kreml-kórház csütörtökön valóságos zarándoklat helyszíne lett. A 70. születésnapját ünneplő, vírusos influenzával küszködő Borisz Jelcin volt orosz elnököt sorra köszöntötték az orosz politikai elit képviselői.

Jelcint csütörtök reggel Vlagyimir Putyin orosz államfő is személyesen köszöntötte a kórteremben, és csaknem háromnegyedórás megbeszélést folytatott elődjével (Jelcin 1999 utolsó napján mondott le idő előtt elnöki mandátumáról, ügyvezető államfővé akkori miniszterelnökét, Putyint nevezve ki, aki meggyőző többséggel győzött a tavaly márciusi elnökválasztáson). Az államfőt a látogatók sorában Mihail Kaszjanov kormányfő követte, de számos más politikus beteglátogatása is várható.

Borisz Jelcin 1996-os koszorúér-műtétje után sokat betegeskedett, tüdőgyulladása és vírusfertőzése is volt több ízben. A volt orosz elnök legutóbb decemberben esett át kisebb szemhályog-műtéten, ugyancsak a Kreml-kórházban.

Oroszországban is támad az influenza, de egyelőre csak az ország területének negyedén haladta meg a megbetegedések száma a járványküszöböt. Moszkvában és Szentpéterváron február közepére várják a járvány tetőzését, e két nagyvárosban egyelőre a kórházakban nincs látogatási tilalom, és az iskolákban is zavartalan az oktatás.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 30.)