Kolera ütötte fel a fejét az indiai földrengés helyszínén

Több kolerás megbetegedést észleltek a földrengés helyszínén. A bomló testek és a katasztrofális köztisztasági állapotok miatt komoly betegségek veszélye fenyeget. A hatóságok már lezártak egy várost.

Több kolerás megbetegedést észleltek az indiai földrengés túlélői között. A legnagyobb károkat szenvedett Bhudzsban a halottak számát 15 ezerre becsülik. Közel 100 ezer ember maradt fedél nélkül, számukra nemzetközi segítségből sátortáborokat építettek fel.

Az ITAR-TASSZ hírügynökség szerint a bomló emberi testek, az ivóvíz hiánya és a tisztátalanság kedvez a betegségek kialakulásának. Az Egészségügyi Világszervezet kolera, tífusz, vérhas és hepatitisz vírus okozta megbetegedések veszélyére hívta fel a figyelmet.

A hatóságok, hogy megelőzzék a járványokat, zárt területté nyilvánították Andzsar városát. Andzsart szintén a földdel tette egyenlővé a katasztrófa, feltehetőleg 25 ezren lelték halálukat a 65 ezres lakosság közül. A várost most katonák zárják körül, belépni csak külön engedéllyel lehet.

Közben két újabb túlélőre bukkantak a mentőcsapatok. Egy 102 éves asszony, és egy 13 éves kislány majdnem hat napot töltött a romok alatt.

Az Indiában dolgozó magyar mentőcsapatok közül a miskolciak ma hazaindultak. A Belügyminisztérium Katasztrófaelhárítási Mentőcsapata is jelezte hogy hamarosan ők is hazatérnek.

(MTI)

Ajánló:

angolul

Korábban:

(2001. január 31.)